Støt Kaninværnet

Et årsmedlemskab koster kun 150 kr.

Har din kanin plads nok?

Kaniner elsker at hoppe, grave og gnave.

Adobt - don't shop!

Mange kaniner venter på et nyt og kærligt hjem.

Bolig

Bur: Det er en udbredt misforståelse at kaniner kan trives i et bur. Kaniner har – som de fleste andre dyr – behov for masser af plads for at trives. Kaniner der holdes i bur har tendens til at få skæv ryg, blive agressive og udvise stereotyp adfærd. Kaniner kan med fordel holdes frit i huset på lige fod med hund og kat, men bør som minimum have en løbegård der er stor nok til at kaninen kan springe og få fart på. Kaninen bør altid have adgang til løbegården, og bør løbe frit så ofte som muligt.

Base: Selvom kaninen lever frit er det vigtigt at den har en base hvor den får vand og hø, og kan slappe af i fred. Da kaniner er naturligt frygtsomme dyr bør basen placeres på et relativt roligt sted. Basen bør bestå af toiletbakke, høhæk, vandskål og mindst én kasse (med to indgange) som kaninen kan gemme sig i. Mange mennesker bruger bunden af at stort kaninbur som toiletbakke. Flere butikker (Fx Maxizoo) forhandler burbunde og gitre separat. En høhæk er også vigtig, da den forhindrer kaninerne i at sætte sig i høet. Høhækken bør være placeret i eller over toiletbakken, da kaniner oftest går på toilettet mens de spiser hø.

Toilet: Kaniner kan relativt nemt gøres renlige, og lære at bruge en kattebakke. Mange bruger en burbund som toiletbakke, med træpiller og hampestrøelse eller hø. Man bør aldrig bruge kattegrus, da det både er giftigt for kaniner og samtidig kan skade kaninens luftveje.

Vand: Kaninen skal naturligvis altid have adgang til friskt rent vand. Det er i den forbindelse bedre at give vand i en skål end i en vandflaske. Vandflaskerne er ikke gode for kaninernes tænder, og de har en tendens til at få mindre væske når de bruger flasker. Vandskålen bør være tung nok til at kaninen ikke kommer til at vælte den.

Hø: Udover vand skal kaninen altid have adgang til friskt og tørt hø. Høet bør være tilgængeligt fra toiletbakken, eftersom kaniner holder af at lægge små “kaninkugler” mens de gumler hø. De fleste har en høhæk i toiletbakken. Det begrænser samtidig den rengøring som høet medfører.

Underlag: Kaniner trives ikke på glat underlag. Det skyldes at kaniner bliver nervøse når flugt er besværligt. Har man glat trægulv bør man sørge for at have masser af tæpper eller måtter på gulvet som kaninerne kan løbe på. Vinylgulv kan kræve lidt tilvænning, da det også er forholdsvist glat, men de fleste kaniner kan lære at gå sikkert på det, og det er praktisk når der skal gøres rent efter dem. Der bør dog under alle omstændigheder være skridsikre zoner hvor kaninen kan brænde krudt af.

Huler: For at kaninen kan trives er det vigtigt, at den har huler hvor den kan gemme sig. Papkasser er som regel et stort hit i den forbindelse, og de kan samtidig være underholdende for kaninen at splitte ad, men man bør være opmærksom på at kaninen ikke spiser papkassen. Store mængder papir er naturligvis ikke godt for kaniner. Sørg for mindst to indgange i alle kasser da kaniner er mere trygge når de har adskillige flugtveje.

Kaninsikring: Før man anskaffer sig en kanin bør man kaninsikre sit hjem. Det er vigtigt at der ikke er nogen blottede ledninger i kaninhøjde, for kaniner elsker at tygge i ledninger, og kan komme slemt til skade. Mange bruger ledningskjulere. Hvis der er tale om ledninger som skal være fleksible – fx opladere til bærbare computere – så kan man med fordel købe en spand store perler (fx i Fætter BR). Man skærer så et snit på langs af perlerne med en skarp kniv og krænger dem rundt om ledningen. Det er nemmere og hurtigere end det lyder, og det er både effektivt og farvestrålende. Hvis man har paneler og møbler i træ, bør man også spørge sig selv hvor vigtigt det er at kaninen ikke smager på dem. Man kan evt. Afskrække kaninen ved at smøre træet med gennemsigtig skocreme eller sprøjte det med parfume. Man kan også købe metalrør til at sætte ud over sine bordben. Der er mange muligheder for at sikre hjemmet mod bidskader, men det primære bør være at sikre at kaninen ikke kan komme til skade eller i klemme.