fbpx

De fleste ved, at kaniner langt overvejende bør leve af græs og hø. Når det kommer til hø så kan man dog ikke bare fodre med hvad som helst. Wrap bør fx helt undgås da det kan give kaninen maveproblemer. Høet skal være grønt og groft, og det må være ikke lugte muggent eller være meget støvet. Så langt så godt. Går man på en velasorteret webshop vil der imidlertid være flere forskellige typer (tilsyneladende godt) hø at vælge mellem. Samtidig kan man på nettet finde mange forskellige holdninger til hvilken type hø der er den bedste. Vi forsøger herunder at forklare nogle af de mest almindelige ord man støder på, når man køber hø til sinde kaniner.

Timothy hø: Timothy hø er lavet på en bestemt græssort, og det er opkaldt efter den amerikanske landmand Timothy Hanson, som man anser for den første til at gro og sælge sorten i starten af 1700-tallet. Det er en populær græssort fordi den er høj i fibre men lav i calciumindhold (ift. Lucerne). Samtidig mener mange kaniner at Timothygræsset smager godt når det er tørret. Timothy er den måske mest populære græssort når det gælder kaninhø.

Rajgræs: Rajgræs er en anden populær græssort der ofte bruges i kaninhø. Rajgræs har næsten præcis den samme ernæringsprofil som Timothy og er populært af samme grunde.

Lucerne / Alfalfa: Alfalfa hø er lavet på bælgplanten Lucerne, som er i ærtefamilien. Lucerne som indeholder betydeligt mere protein, energi og calcium end Timothy og Rajgræs. Dette gør det til et godt valg til unge eller syge kaniner. Almindelige raske kaniner bør dog som udgangspunkt ikke få udelukkende alfalfa, da det høje indhold af protein og calcium kan give sundhedsmæssige skavanker på sigt.

Enghø / Meadow: Enghø er en betegnelse for hø som består af flere forskellige græs- og plantesorter. Høet stammer således ikke fra en enkelt græssort, men fra et udvalg af græssorter og vilde planter. Enghø har den fordel, at det som udgangspunkt giver kaninen en mere varieret kost end hvis man blot fodrer med Timothy.

Urtehø/Urtegræshø: Urtegræshø er den populære betegnelse for Brogaardens enghø. Urtehøet er meget populært hos danske kaninejere, fordi det er dansk dyrket, varmlufttørret og sammensat af mange forskellige gode græs- og plantersorter.

Hubertus hø/Alpine hø: Hubertus hø er betegnelsen for enghø der dyrkes i Alperne. Alpehøet anses af mange kaninejere for at være af særlig lækker og pålidelig kvalitet, og det har ikke ry for at være kedeligt fordi det er soltørret. Tværtimod giver soltørringen et øget indhold af vitamin D.

ReadiGrass: ReadiGrass er betegnelsen for hø som er fremstillet med en speciel hurtig tørreproces der lader høet beholde mere duft og smag. ReadiGrass fås både som Timothy og Rajgræs. Det er betydeligt dyrere end almindeligt hø, men kan være godt at blande i andet hø hvis man har en hø-kræsen kanin.

Hvad skal man så fodre med?

Det findes der ikke et entydigt svar på. Her er dog nogle overvejelser at tage med. Alfalfa bør hovedsageligt gives til kaniner med øget behov for nærring. Det vil sjældent være det primære hø for en sund voksen kanin. Enghø vil som udgangspunkt være at foretrækker frem for Timothy hø, da græsblandingen giver en mere varieret kost. Når det er sagt, så er det vigtigste at kaninen spiser meget hø. Nogle kaniner er notorisk kræsne når det gælder hø. Hvis man samtidig er lidt for rundhåndet med godbidderne, så kan det være en direkte udfordring at sikre, at kaninerne spiser nok hø. Man bør derfor eksperimentere, og finde ud af hvilket hø der er mest populært hos ens kaniner. Hvis ens kaniner er særligt glade for Timothy eller Hubertus hø, så kan man med fordel blande det sammen med noget enghø. Nogle blander ReadiGrass i deres enghø for at gøre høet mere spændende.

Hvis dine kaniner ikke spiser ret meget hø, så er årsagen sandsynligvis at de får for mange foderpiller og/eller godbidder. Hvis kaninen stadig ikke er glad for hø, efter du har sikret dig, at kaninens kost er fornuftig, så kan det potentielt være et tidligt tegn på tandproblemer. Hvis hverken kosten eller tænderne kan forklare den manglende hø-appetit, så er det bare med at være kreativ og eksperimentere med at blande sit eget gourmet-hø. Bon appetit.