fbpx

Støt Kaninværnet

Et årsmedlemskab koster kun 150 kr.

Rigtige kaniner er frikaniner!

Bliv klogere på kaniner!

Adopt - don't shop!

Mange kaniner venter på et nyt og kærligt hjem.

Kaniner inde og ude

Når indekaninerne skal ud på havetur!

En af de bedste måder at aktivere dine kaniner på, er ved at give dem adgang til haven. Muligheden for at løbe, springe, grave og spise græs, grene og urter er en uvurdelig gave.

Følgende forhold skal du være opmærksom på, når din kanin skal i haven:

  • At kaniner kan hoppe højt og grave hurtigt.
  • At nogle planter er giftige for kaniner.
  • At de altid skal have adgang til vand, hø og læ/skygge.
  • At hunde, katte og andre rovdyr ikke skal have adgang til området.
  • Hvis det er under 10 grader, skal de ikke være ude mere end 30 minutter ad gangen (og kortere tid hvis de ikke er aktive). Til gengæld kan de godt komme ud flere gange om dagen.

Til kaninhaven anbefaler vi, du bruger et stakit på 80 cm. hvor du hæfter volierenet på. Herunder ser du hvordan hegnet hos Domus Ninus er beklædt med voliernet, da kaninerne ellers vil kunne klemme sig ud. En anden løsning kan være fintmasket hønsenet sat op på hegnspæle.

Hvis bunden består af græs/jord kan din kanin grave sig under. En mulighed er at grave volierenet eller komposthegn ned langs hegnet. Du kan også lægge fliser langs hegnet hele vejen rundt. Men er kaninerne kun ude når du er hjemme og er du opmærksom på dem, er det ikke nødvendigvis nødvendigt. Nogle kaniner graver aldrig, andre laver ikke andet. Hvis du har et stykke jord eller en sandkasse i haven, vil kaninerne ofte vælge at grave dér, i stedet for ude ved hegnet. Du kender dine kaniner og kan bedst vurdere hvilke tiltag der er nødvendige. Start evt. med hegnet og hvis de graver meget kan du foretage yderligere forstærkninger. Heldigvis er det sådan, at når kaniner har plads nok, vil de normalt ikke være interesseret i at stikke af.

Indekaniner har deres base indenfor. Det er der de føler sig mest trygge og der de vil søge hen, hvis der bliver fare på færde. Du vil ofte opleve, at når dine kaniner er i haven, vil de løbe ind og tjekke, om der er frie flugtveje til sikkerhed. Det er derfor vigtigt, at du aldrig lukker dine kaniner ude. De skal altid have mulighed for at komme ind til deres base.

Indret haven med forskellige gemmesteder hvor de også kan søge læ hvis det blæser. Du kan lave bede med krydderurter, roser og lavendel, som de kan spise af. Du kan også give dine kaniner en sandkasse at grave i – det vil de elske.

 Når du gerne vil have kaniner til at gå udenfor hele tiden.

Følgende forhold skal du være opmærksom på, når du har kanin udenfor:

  • At de er sikrede mod rovdyr.
  • At de kan holde varmen.
  • At de har god plads og aktivering.
  • At de altid har adgang til vand og hø samt læ/skygge.
  • At de altid er mindst to kaniner.

En god løsning er at lave en helt lukket voliere, med volierenet gravet mindst 60 cm ned i jorden. Vær sikker på, at der ikke er nogle huller i volieren større end et hønseæg (så måren holdes ude). Du kan vælge at lave en indhegning eller fold i forlængelse af volieren, hvor kaninerne kan gå i dagtimerne. Kaninerne skal altid have adgang til volieren. Inde i volieren skal kaninerne have er frostfrit hus/skur, hvor de kan søge hen når temperaturen falder.

Sørg for at der er gemmesteder og muligheder for læ, både i volieren og i folden.

På billedet herover ser man et isoleret kaninhus hos Domus Ninus. I loftet sidder en varmelampe, så huset holdes frostfrit om vinteren. Der er flere huler og balkoner, som kaninerne elsker at ligge oppe på. Lige uden for vinduet er en stor voliere, som er helt sikret mod rovdyr. Kaninerne har altid fri adgang til volieren gennem de to lemme under balkonen. I volieren er der også huler, tunneller, grene og hø. Kigger man videre ud gennem volieren, kan man se den store fold. Her har kaninerne fri adgang til græs, brombær, mælkebøtter, brændenælder og en masse andre urter. Der er en jordhøj til at grave i og selvfølgelig en masse gode gemmesteder. Folden har kaninerne kun adgang til når det er lyst. Når mørket falder på, bliver de kaldt ind i volieren til aftensmad. Se flere billeder i galleriet.

Billedet herover er fra da Domus Ninus byggede deres kaninfold. Man kan se, hvordan volierenettet fortsætter ned i jorden (ca. 60 cm). Man undgår herved, at kaninerne ikke graver sig under og rovdyr ikke graver sig ind. Da folden ikke er overdækket, må kaninerne kun være ude i dagtimerne. Ræv og mår vil stadig kunne komme over hegnet.

På billedet herunder ser man volieren hos Domus Ninus. Den er overdækket og der er voliernet gravet 60 cm. ned i jorden. Her kan kaninerne sagtens være om natten. Bagerst i volieren ses kaninhuset som er isoleret og som kaninerne altid har adgang til. 

Du kan læse mere om kaniner i vinterkulden i dette indlæg.

Når indekaniner skal til at gå udenfor hele tiden!

Vær opmærksom på, at indekaniner skal flyttes udenfor først på sommeren, så de kan nå at danne en god tyk vinterpels inden det bliver koldt i vejret.  Ældre kaniner med gigt eller andre sygdomme, vil vi ikke anbefale bliver flyttet udenfor.