BOLIG

Det er en udbredt misforståelse at kaniner kan trives i et bur. Kaniner har – som de fleste andre dyr – behov for masser af plads for at trives. Kaniner der holdes i bur har tendens til at få skæv ryg, blive agressive og udvise stereotyp adfærd. Kaniner kan med fordel holdes frit i huset på lige fod med hund og kat, men bør som minimum have en løbegård, der er stor nok til at kaninen kan springe og få fart på. Kaninen bør altid have adgang til løbegården og bør løbe frit så ofte som muligt.

Selvom kaninen lever frit er det vigtigt, at den har en base. Basen er det sted kaninerne kan søge hen, hvis de ønsker fred. Derfor er det vigtigt kun at gå ind i kaninernes base, når der fx skal gøres rent eller gives mad.

Kaninernes base skal indeholde:

Toiletbakke: Kaniner kan relativt nemt gøres renlige og lære at bruge en kattebakke. Mange bruger en burbund som toiletbakke, med træpiller og hampestrøelse eller hø. Man bør aldrig bruge kattegrus, da det både er giftigt for kaniner og samtidig kan skade kaninens luftveje.

Vand: Kaninen skal naturligvis altid have adgang til friskt rent vand. Det er i den forbindelse bedre at give vand i en skål end i en vandflaske. Vandflaskerne er ikke gode for kaninernes tænder og de har en tendens til at få mindre væske når de bruger flasker. Vandskålen bør være tung nok til at kaninen ikke vælter den.

Hø: Udover vand skal kaninen altid have adgang til friskt og tørt hø. Høet bør være tilgængeligt fra toiletbakken, eftersom kaniner holder af at lægge små “kaninkugler” mens de gumler hø.

 

Underlag: Kaniner trives ikke på glat underlag. Det skyldes at kaniner bliver nervøse når flugt er besværligt. Har man glat trægulv, bør man sørge for at have masser af tæpper eller måtter på gulvet som kaninerne kan løbe på. Vinylgulv kan kræve lidt tilvænning, da det også er forholdsvist glat, men de fleste kaniner kan lære at gå sikkert på det, og det er praktisk når der skal gøres rent efter dem. Der bør dog under alle omstændigheder være skridsikre zoner hvor kaninen kan brænde krudt af.

Huler: For at kaninerne kan trives er det vigtigt, at de har huler hvor de kan gemme sig. Papkasser er som regel et stort hit i den forbindelse og de kan samtidig være underholdende for kaninen at splitte ad. Store mængder pap/papir er naturligvis ikke godt for kaniner. Sørg for mindst to indgange i alle kasser, da kaniner er mere trygge, når de har adskillige flugtveje ud.

Kaninsikring: Før man anskaffer sig en kanin bør man kaninsikre sit hjem. Det er vigtigt, at der ikke er nogen blottede ledninger i kaninhøjde. Mange bruger ledningskjulere. Hvis der er tale om ledninger som skal være fleksible – fx opladere til bærbare computere – så kan man med fordel købe en spand store perler (fx i Fætter BR). Man skærer så et snit på langs af perlerne med en skarp kniv og krænger dem rundt om ledningen. Det er nemmere og hurtigere end det lyder og det er både effektivt og farvestrålende. Hvis man har paneler og møbler i træ, bør man også spørge sig selv hvor vigtigt det er at kaninen ikke smager på dem. Man kan evt. afskrække kaninen ved at smøre træet med gennemsigtig skocreme eller sprøjte det med parfume. Man kan også købe metalrør til at sætte ud over sine bordben. Der er mange muligheder for at sikre hjemmet mod bidskader, men det primære bør være at sikre at kaninen ikke kan komme til skade eller i klemme.

GEMMESTEDER OG TUNNELLER

AKTIVERING

Kaniner har brug for plads og aktivering. Her kommer forskellige forslag til hvad du kan tilbyde dine kaniner, for at holde dem glade og aktive:

Tur i haven: En af de bedste former for aktivering, er at lade dine kaniner komme en tur i haven. Lad dem tosse rundt og spise græs, grave huller, flade ud i skyggen og undersøge haven fra top til tå. Tilpas tiden i haven efter vejret. Er der under 10 grader skal en indekanin ikke være ude mere end 30 minutter (og kortere tid hvis kaninen ikke er aktiv). Du kan i stedet lade kaninen komme ud ad flere omgange. Er det sommer kan du vælge bare at lade døren stå åben. Så kan de rende ind og ud som det passer dem. Luk aldrig døren, da kaninerne er tryggest ved altid at kunne komme i sikkerhed.

Kaniner i haven kræver at haven er indhegnet og tjekket igennem for giftige planter. Sørg gerne for at kaninerne har nogle gode gemmesteder i haven, det gør dem mere trygge.

Tuneller: Kaniner elsker at løbe gennem gange. Du kan købe forskellige tuneller til dine kaniner. Ofte skal du lede under “katte legetøj”. Du kan både få tuneller i tekstil og plastik – begge typer er velegnede. Nogle tuneller kan kombineres, så du kan lave mange forskellige gangsystemer, hvilket giver dig mulighed for at variere og gøre det endnu mere spændende for dine kaniner. Du kan også bruge papkasser. Skær huller i kasserne og arranger dem, så dine kaniner kan løbe gennem dem.

Gravekasser: Et godt alternativ, hvis dine kaniner ikke har mulighed for at komme i haven eller i vintermånederne, hvor kaninerne har begrænset tid ude. Kassen kan fx være af plast eller pap. Du kan også bruge en stor burbund, men det er praktisk med en høj kant så gravematerialet holdes i kassen. Gravematerialet kan være sand eller grus. Du kan også bruge fint barkflis.

 

Foderbolde: Foderbolde får dine kaniner til at bevæge sig samtidig med at de bliver belønnet med godbidder. Vær opmærksom på ikke at komme sukkerholdige og fedende ting i boldene. Brug fx ærteflager eller foderpiller. Du kan også lave hjemmelavede “foderbolde”. Tag fx et paprør fra en toilet- eller køkkenrulle, prik huller i, put godbidder i og luk enderne til. Prøv dig frem med forskellige variationer. Brug forskellige papæsker fx fra pålægschokolade eller tandpastaæsker. Lav huller i og kom godbidder, små stykker grønt eller hø i. Eksperimenter med hvad dine kaniner synes er mest spændende.  

Skattejagt: Lad dine kaniner løbe rundt i huset og lede efter mad. Gem foderpiller oven på kasser, i deres tuneller, i vindueskarmen og steder der får dine kaniner til at gå, hoppe og strække sig. Du kan fx hænge grene ned fra loftet i en snor, så kaninerne skal helt op på benene for at nå dem. Eller læg godbidder under en lille pude, så kaninerne skal skubbe puden til side for at komme til godterne.

Gnavemateriale: Er dine kaniner glade for at bruge bisserne på andet end mad? Så er det en god idé at give dem en masse forskellige ting at gnave i, så det ikke går ud over fodpaneler og benene på sofaen. Det kan fx være papkasser, kurve i naturflet, grene, tæpper, klude og æsker. Prøv at variere det, så det ikke bliver kedeligt for kaninen.

Aktivitetsspil: Mange kaniner synes det er sjovt med aktivitetsspil. Der findes spil lavet specielt til kaniner, men du kan også bruge spil beregnet til katte og hvalpe. Læg godbider i og have tålmodighed. Når kaninerne først har fanget fidusen vil de dog hurtigt finde godbidderne.

Du kan finde mere inspiration til at aktivere din kanin her:

http://frikanin.dk/aktivitet

http://www.budgetbunny.ca/category/rabbit-toys/

DAGLIGE TURE I HAVEN ER DET BEDSTE

KANINER INDE OG UDE

Når indekaninerne skal ud på havetur!

En af de bedste måder at aktivere dine kaniner på, er ved at give dem adgang til haven. Muligheden for at løbe, springe, grave og spise græs, grene og urter er en uvurdelig gave.

Følgende forhold skal du være opmærksom på, når din kanin skal i haven:

 • At kaniner kan hoppe højt og grave hurtigt.
 • At nogle planter er giftige for kaniner.
 • At de altid skal have adgang til vand, hø og læ/skygge.
 • At hunde, katte og andre rovdyr ikke skal have adgang til området.
 • Hvis det er under 10 grader, skal de ikke være ude mere end 30 minutter ad gangen (og kortere tid hvis de ikke er aktive). Til gengæld kan de godt komme ud flere gange om dagen.

Til kaninhaven anbefaler vi, du bruger et stakit på 80 cm. hvor du hæfter volierenet på. Herunder ser du hvordan hegnet hos Domus Ninus er beklædt med voliernet, da kaninerne ellers vil kunne klemme sig ud. En anden løsning kan være fintmasket hønsenet sat op på hegnspæle.

 

 

 

Hvis bunden består af græs/jord kan din kanin grave sig under. En mulighed er at grave volierenet eller komposthegn ned langs hegnet. Du kan også lægge fliser langs hegnet hele vejen rundt. Men er kaninerne kun ude når du er hjemme og er du opmærksom på dem, er det ikke nødvendigvis nødvendigt. Nogle kaniner graver aldrig, andre laver ikke andet. Hvis du har et stykke jord eller en sandkasse i haven, vil kaninerne ofte vælge at grave dér, i stedet for ude ved hegnet. Du kender dine kaniner og kan bedst vurdere hvilke tiltag der er nødvendige. Start evt. med hegnet og hvis de graver meget kan du foretage yderligere forstærkninger. Heldigvis er det sådan, at når kaniner har plads nok, vil de normalt ikke være interesseret i at stikke af.

Indekaniner har deres base indenfor. Det er der de føler sig mest trygge og der de vil søge hen, hvis der bliver fare på færde. Du vil ofte opleve, at når dine kaniner er i haven, vil de løbe ind og tjekke, om der er frie flugtveje til sikkerhed. Det er derfor vigtigt, at du aldrig lukker dine kaniner ude. De skal altid have mulighed for at komme ind til deres base.

Indret haven med forskellige gemmesteder hvor de også kan søge læ hvis det blæser. Du kan lave bede med krydderurter, roser og lavendel, som de kan spise af. Du kan også give dine kaniner en sandkasse at grave i – det vil de elske.

Når du gerne vil have kaniner til at gå udenfor hele tiden.

Følgende forhold skal du være opmærksom på, når du har kanin udenfor:

 • At de er sikrede mod rovdyr.
 • At de kan holde varmen.
 • At de har god plads og aktivering.
 • At de altid har adgang til vand og hø samt læ/skygge.
 • At de altid er mindst to kaniner.

En god løsning er at lave en helt lukket voliere, med volierenet gravet mindst 60 cm ned i jorden. Vær sikker på, at der ikke er nogle huller i volieren større end et hønseæg (så måren holdes ude). Du kan vælge at lave en indhegning eller fold i forlængelse af volieren, hvor kaninerne kan gå i dagtimerne. Kaninerne skal altid have adgang til volieren. Inde i volieren skal kaninerne have er frostfrit hus/skur, hvor de kan søge hen når temperaturen falder.

Sørg for at der er gemmesteder og muligheder for læ, både i volieren og i folden.

UDEKANINER SKAL HAVE ET ISOLERET HUS OG EN STOR LØBEGÅRD SIKRET MED VOLIERENET

På billedet til højre, ser man et isoleret kaninhus hos Domus Ninus. I loftet sidder en varmelampe, så huset holdes frostfrit om vinteren. Der er flere huler og balkoner, som kaninerne elsker at ligge oppe på. Lige uden for vinduet er en stor voliere, som er helt sikret mod rovdyr. Kaninerne har altid fri adgang til volieren gennem de to lemme under balkonen. I volieren er der også huler, tunneller, grene og hø. Kigger man videre ud gennem volieren, kan man se den store fold. Her har kaninerne fri adgang til græs, brombær, mælkebøtter, brændenælder og en masse andre urter. Der er en jordhøj til at grave i og selvfølgelig en masse gode gemmesteder. Folden har kaninerne kun adgang til når det er lyst. Når mørket falder på, bliver de kaldt ind i volieren til aftensmad. Se flere billeder i galleriet.

Billedet til højre er fra da Domus Ninus byggede deres kaninfold. Man kan se, hvordan volierenettet fortsætter ned i jorden (ca. 60 cm). Man undgår herved, at kaninerne ikke graver sig under og rovdyr ikke graver sig ind. Da folden ikke er overdækket, må kaninerne kun være ude i dagtimerne. Ræv og mår vil stadig kunne komme over hegnet.

 

På billedet til højre ser man volieren hos Domus Ninus. Den er overdækket og der er voliernet gravet 60 cm. ned i jorden. Her kan kaninerne sagtens være om natten. Bagerst i volieren ses kaninhuset som er isoleret og som kaninerne altid har adgang til. 

 

Du kan læse mere om kaniner i vinterkulden i dette indlæg.

 

Når indekaniner skal til at gå udenfor hele tiden!

Vær opmærksom på, at indekaniner skal flyttes udenfor først på sommeren, så de kan nå at danne en god tyk vinterpels inden det bliver koldt i vejret.  Ældre kaniner med gigt eller andre sygdomme, vil vi ikke anbefale bliver flyttet udenfor.

RENLIGHED

Kaniner kan lære at bruge en toiletbakke, ligesom en kat. I modsætning til en kat, er det dog ikke altid, du selv kan bestemme, hvor toiletbakken skal stå. Sæt toiletbakken det ønskede sted og hvis dine kaniner vælger at have toilet et andet sted (ofte i et hjørne), flytter du toiletbakken derhen. Hvis du insistere på at toiletbakken skal stå et anden sted, kan du forsøge at flytte den gradvis over mange dage, indtil den til sidst står, hvor du ønsker det. Det er ikke altid denne teknik lykkedes. Det kan være nødvendigt at afspærre området, hvor dinen kaniner gerne vil gå på toilet, indtil de accepterer det nye sted. Det nemmeste er at indrette sig efter sine kaniner.

Det vil være nødvendigt at have toiletbakker flere steder i huset/lejligheden, da de ikke er indstillet på at løbe alt for langt, når de skal på toilettet. Hvor mange afhænger meget af dine kaniner.

Vær også opmærksom på, at kaniner pøller når de spiser. Derfor er det praktisk, at have en toiletbakke under deres høhæk.

Kaniner bliver aldrig 100% renlige. Der vil altid ryge en pølle ved siden af i ny og næ, ligesom hø også vil forvilde sig ud på gulvet og fældeperioderne sætter også sine tydelige spor på tæpper og møbler.

 

Der er forskellige forhold der kan påvirke kaniners renlighed:

 • Er din kanin syg, kan turen op i toiletbakken virke svær og uoverkommelig. Tag altid kontakt til en dyrlæge, hvis din kanin virker passiv eller pludselig ikke er renlig mere.
 • Er dine kaniner ikke neutraliserede, vil de strinte og markere rundt om i huset. Kaninværnet anbefaler, at man neutralisere sine kaniner uanset om man har én kanin eller flere og uanset om det er en dreng eller pige. Du kan læse mere om neutralisering, i afsnittet Ny med kaniner.
 • Selv om dine kaniner er neutraliserede, vil de ofte reagere med strint og markering, hvis de kan lugte fremmede kaniner på deres territorie. Hvis du skal sammenføre kaniner, vil du derfor komme ud for at kaninerne ikke længere er renlige. Når kaninerne er succesfuldt sammenført, vil de ikke længere have behov for at markere deres territorie. Du kan læse mere om neutralisering, i afsnittet Udfordringer med kaniner

FODER

Hø: Kaniner lever langt overvejende af græs. Mindst 80% af deres kost bør bestå af græs eller hø i god kvalitet. Det hø man kan købe i supermarkedet er typisk af ringe kvalitet. Det er for fint i strukturen og meget støvet. Du bør gå efter groft, grønt urtegræshø. Kaniner bør aldrig få såkaldt ‘wrap’, da det ikke er varmebahandlet og derfor kan gøre dem syge.

Kaniner skal spise en bunke hø på størrelse med dem selv hver dag. Ellers kan det medføre problemer med tænder, mave og tarme. Hvis dine kaniner ikke spiser nok hø, bør du undersøge:

 • Er høet spændende nok? Er det groft og frisk og uden støv? Prøv at skifte til en bedre kvalitet og se om det hjælper.
 • Spiser dine kaniner sig mæt i det forkerte? Måske får de for mange foderpiller eller godbidder? Kontroller derfor, at dine kaniner kun får den mængde foder de skal have og at der ikke overdrives med sukkerholdige godbider.
 • Er dine kaniner aktive nok? Får de samlet appetit i løbet af dagen? Sørg for at dine kaniner har masser af plads og gerne adgang til haven så de kan grave og løbe. Gem foder rundt om i huset/lejigheden som de skal finde. Giv dem nye tuneller og huler. Sørg for at motiver dine kaniner til at bevæge sig.
 • Endelig kan det skyldes tandproblemer. Det kan få kaniner til at foretrække blødere mad. Hvis din kanin stadig nægter at spise hø, bør kaninen tilses af en dyrlæge, med henblik på at få afklaret mulige tandproblemer.

Grøntsager: 15% af kaninernes kost bør være bladgrønt. Om sommeren kan du fx plukke græs, mælkebøtter og brombærblade, eller du kan lukke dine kaniner ud i haven og lade dem plukke det selv. Om vinteren kan du bruge køkkengrønt fx romainsalat og krydderurter. 

Kaninerne må gerne få en lille smule grøntsager, ca. 1cm3 pr. kg. kropsvægt. Det kan fx være gulerod eller peberfrugt. 

Tip om grøntsager: Mange familier spiser Icebergsalat og giver derfor også denne salat til deres kaniner i den tro at salat er salat. Desværre er Icebergsalat langt mere vandholdigt end andre salattyper og giver derfor ingen videre næring til kaninen. Icerberg kan desuden give kaninen diarre. Hvis du vil give salat så vælg Romainsalat.

Mange mennesker giver deres kaniner majs fordi de har set gnaverblandinger indeholde majs. Kaniner kan imidlertid ikke nedbryde hinden omkring majskornet og det kan lede til forstoppelse. Man bør derfor ikke give sine kaniner majs.

Vær meget forsigtig, hvis du giver kaniner kål. Det kan give luft i maven, hvilket er livstruende for kaniner. I Kaninværnet anbefaler vi, at du ikke giver dine kaniner kål.

Frikanin har en rigtig god liste over gode og dårlige grøntsager her.

 

 

Foderpiller: For at kaniner får den tilstrækkelige næring anbefales det at supplere hø og grønt med foderpiller. Foderpiler bør dog kun være en meget lille del af kaninens kost (ca. 5% / 20 g. Per kg.). Disse foderpiller bør IKKE være gnaverblanding fra et supermarked. Modsat hvad de fleste tror, så er kaniner ikke gnavere men lagomorfer. At fodre sin kanin med gnaverblandinger – som typisk er fyldt med majs og korn – kan lede til tandproblemer og mave-tarm sygdomme. Det skyldes at sammensætningen af fibre, fedt og protein ikke er god for kaniner. Foderpillerne bør være ensartede sådledes at kaninen ikke sortere i det.

Af foderpiller kan anbefales: Burgess Excel, Supreme Science Selective og Oxbow.

Grene: Kaniner elsker at spise grene som udgør en betydelig del af deres naturlige kost om vinteren. Kaniner bør generelt have adgang til friske grene at gnave i. Det slider tænderne og det nedsætter sandsynligheden for at kaninen i stedet vælger at gnave i bordben eller fodpaneler. Æble-, bøge-, birk- og hasselgrene er meget populære. Man kan købe gnavegrene i nogle butikker, men både dine kaniner og din pengepunk vil foretrække at du klipper grenene i naturen. Vær opmærksom på at kirsebær- og taksgrene er meget giftige for kaniner.

 

Godbidder: Overveje hvad du giver kaninen og overdriv ikke mængden. De typer godbider man kan købe i butikkerne kan generelt ikke anbefales. Det er ofte frø- eller mælkeprodukter. Brug istedet ærteflager, krydderurter eller frisk/tørret frugt i små mængder. Hvis du bruger godbidder til at træne din kanin, anbefaler vi foderpiller. Har dine kaniner fået mange foderpiller under træning, kan du modregne dem i aftensmaden.

Tip om kalk- og saltsten: Mange butikker sælger kalk- og saltsten til kaniner, men det er absolut ikke nødvendigt. Kaniner har hverken brug for at få ekstra salt eller kalk. De kan i værste tilfælde medføre skader på organerne.

PLEJE

Kloklip: Kælekaniner slider generelt ikke deres kløer tilstrækkeligt og det er derfor vigtigt, at klippe deres kløer en gang i mellem. Man bør ca. Klippe kløer på sine kaniner en gang om måneden. Kløerne klippes med en klosaks/negleklipper til katte. Kaniner har nerver og blodårer et stykke ud i deres kløer og det er derfor vigtigt, at man ikke klipper for meget af kløerne. Det kan bløde voldsomt og gøre meget ondt på kaninen. Har kaninen hvide kløer, kan man som regel se blodårerne, og det er relativt nemt at klippe en passende mængde af. Er kløerne derimod sorte, kan det være meget svært at se. Et trick kan være at holde en lille kraftig lygte op mod neglen. Et andet trick er at klemme et par gange på neglen, før man klipper. Hvis man er for langt nede på neglen, så vil kaninen som regel blive forskrækket og trække foden til sig.

Fæld: Kaniner fælder meget og nogle kaniner er praktisk talt I fæld hele året. Man bør rede/børste jævnligt, når kaninen er i fæld. Gør man ikke det, vil kaninen få meget pels i maven, som skal udskilles med afføringen. Det kan medføre forstoppelse, som man skal være meget opmærksom på ved kaniner. Går maven i stå, er det meget alvorligt og noget kaninen nemt kan dø af. Hvis kaninens afføring ligner “perler på en snor”, så er den børstet utilstrækkeligt.

 

Positivt er det dog, at hårene er kommet gennem systemet. Oxbows Digestive Support, kan hjælpe med at få hårene lettere gennem systemet. Det kan også hjælpe at øge din kanins væskeindtag. Det anbefales nogle gange at give kaninen ananas eller friskpresset frugtjuice for at hjælpe hårene igennem maven. Dette kan imidlertid ikke anbefales, da der ikke er dokumentation for effekten. Den høje mængde sukker kan ligefrem øge kaninens maveproblemer.

Sundhedscheck: Man bør jævnligt undersøge sin kanins helbredstilstand. Det kan med fordel gøres, når man har kaninen oppe for at klippe kløer. Man bør tjekke kaninens fortænder og sikre sig, at de ikke er vokset lange og bøjede – i så fald skal kaninen have slebet tænder hos en dyrlæge (tænderne må ALDRIG klippes). Man bør også tjekke, at kaninen er ren omkring endetarmen og ikke har indtørret afføring i pelsen. Er kaninen uren omkring endetarmen, bør man vride en klud i varmt vand og tørre den ren. En kanin må ikke komme i bad uden særlig anvisning fra din dyrlæge. Der kan være forskellige grunde til at en kanin har tis og afføring i pelsen og det bør altid undersøges hos en dyrlæge.

Du bør dagligt være opmærksom på om kaninens øjne og næse løber. Vær også opmærksom på om kaninen spiser og drikker som hun skal og om hun er normalt aktiv. Læg godt mærke til dine kaniners adfærd. Jo bedre du kender dem, jo hurtigere kan du spotte afvigelser, der kan betyde sygdom. Hos kaniner er hurtig behandling altafgørende.

FORSIKRING

Mange vælger at forsikre deres kaniner, og blandt engagerede kaninejere er det i dag mere reglen end undtagelsen. Vi kan desværre ikke kontrollere hvornår kaninerne bliver syge, og når det sker så skal det som regel gå stærkt. En akut syg kanin vil typisk holde op med at spise, hvilket resulterer i at maven går i stå. Dette bliver hurtigt direkte livstruende for kaniner, og det er derfor afgørende at man handler hurtigt, hvis ens kanin pludselig virker apatisk eller klemt og ikke vil spise. For langt de fleste mennesker, så kan et akut dyrlægebesøg uden for åbningstiden mærkes på pengepungen. Hvis behandlingen samtidig er omfangsrig, så kan et sygdomsforløb hurtigt løbe op i flere tusinde kroner.

Det er de færreste mennesker som ønsker at finde sig i en situation, hvor saldoen på kontoen bliver afgørende for, om kaninen overhovedet behandles eller ej. Mange kaniner er døde fordi deres ejer ikke følte, at de havde råd til at tage akut til dyrlægen uden for åbningstiden, og i stedet besluttede sig for at se tiden an. Disse situationer kan ofte forebygges med en sygeforsikring. Har man sygeforsikret sin kanin, så vil udgifter til dyrlægebesøg og medicin i forbindelse med skade eller sygdom være væsentligt mindre.

Det giver en betydelig sikkerhed for både kanin og ejer, at der ikke er udsigt til store uforudsete udgifter hvis uheldet er ude. Mange dyreklinikker tilbyder sågar direkte skadesrefusion ved planlagte behandlinger af forsikrede kaniner. Her vil ejeren kun blive opkrævet den del af beløbet som ikke dækkes af forsikringen (i.e. selvrisikoen), og skal derfor ikke selv lægge penge ud for hele behandlingen.

At forsikre en kanin er en simpel proces og foregår som med andre dyr. Når man sygeforsikrer dyr, så er der stort set altid det forbehold, at forsikringen ikke dækker sygdom som er opstået før forsikringen blev tegnet. Derudover er der som regel en karensperiode på 2-4 uger fra forsikringen tegnes til man opnår fuld dækning. Det er for at forhindre, at folk venter med at forsikre deres kaniner til de bliver syge. Det anbefales derfor, at man forsikrer sine kaniner mens de er unge og raske, så man opnår maksimal dækning og slipper for eventuelle forbehold.