Støt nu

Foder

Kaniner i hverdagen

Mindst 80% af kosten bør består af græs eller hø

Kaniner lever langt overvejende af græs. Mindst 80% af deres kost bør bestå af græs eller hø i god kvalitet. Det hø man kan købe i supermarkedet er typisk af ringe kvalitet. Det er for fint i strukturen og meget støvet. Du bør gå efter groft, grønt urtegræshø. Kaniner bør aldrig få såkaldt ‘wrap’, da det ikke er varmebahandlet og derfor kan gøre dem syge.

Kaniner skal spise en bunke hø på størrelse med dem selv hver dag. Ellers kan det medføre problemer med tænder, mave og tarme.

Spiser din kanin ikke nok hø?

Er høet spændende nok? Er det groft og frisk og uden støv? Prøv at skifte til en bedre kvalitet og se om det hjælper.

Spiser dine kaniner sig mæt i det forkerte? Måske får de for mange foderpiller eller godbidder? Kontroller derfor, at dine kaniner kun får den mængde foder de skal have og at der ikke overdrives med sukkerholdige godbider.

Er dine kaniner aktive nok? Får de samlet appetit i løbet af dagen? Sørg for at dine kaniner har masser af plads og gerne adgang til haven så de kan grave og løbe. Gem foder rundt om i huset/lejigheden som de skal finde. Giv dem nye tuneller og huler. Sørg for at motiver dine kaniner til at bevæge sig.

Endelig kan det skyldes tandproblemer. Det kan få kaniner til at foretrække blødere mad. Hvis din kanin stadig nægter at spise hø, bør kaninen tilses af en dyrlæge, med henblik på at få afklaret mulige tandproblemer.

15% af kosten bør være bladgrønt

15% af kaninernes kost bør være bladgrønt. Om sommeren kan du fx plukke græs, mælkebøtter og brombærblade, eller du kan lukke dine kaniner ud i haven og lade dem plukke det selv. Om vinteren kan du bruge køkkengrønt fx romainsalat og krydderurter. 

Kaninerne må gerne få en lille smule grøntsager, ca. 1cm3 pr. kg. kropsvægt. Det kan fx være gulerod eller peberfrugt. 

Tips om grønt

Mange familier spiser Icebergsalat og giver derfor også denne salat til deres kaniner i den tro at salat er salat. Desværre er Icebergsalat langt mere vandholdigt end andre salattyper og giver derfor ingen videre næring til kaninen. Icerberg kan desuden give kaninen diarre. Hvis du vil give salat så vælg Romainsalat.

Mange mennesker giver deres kaniner majs fordi de har set gnaverblandinger indeholde majs. Kaniner kan imidlertid ikke nedbryde hinden omkring majskornet og det kan lede til forstoppelse. Man bør derfor ikke give sine kaniner majs.

kun 5% af kosten bør være foderpiller

For at kaniner får den tilstrækkelige næring anbefales det at supplere hø og grønt med foderpiller. Foderpiler bør dog kun være en meget lille del af kaninens kost (ca. 5% / 20 g. Per kg.). Disse foderpiller bør IKKE være gnaverblanding fra et supermarked. Modsat hvad de fleste tror, så er kaniner ikke gnavere men lagomorfer. At fodre sin kanin med gnaverblandinger – som typisk er fyldt med majs og korn – kan lede til tandproblemer og mave-tarm sygdomme. Det skyldes at sammensætningen af fibre, fedt og protein ikke er god for kaniner. Foderpillerne bør være ensartede sådledes at kaninen ikke sortere i det.

Af foderpiller kan anbefales: Burgess Excel, Supreme Science Selective og Oxbow.

Godbidder og andet

Kaniner bør have adgang til friske grene

Kaniner elsker at spise grene som udgør en betydelig del af deres naturlige kost om vinteren. Kaniner bør generelt have adgang til friske grene at gnave i. Det slider tænderne og det nedsætter sandsynligheden for at kaninen i stedet vælger at gnave i bordben eller fodpaneler. Æble-, bøge-, birk- og hasselgrene er meget populære. Man kan købe gnavegrene i nogle butikker, men både dine kaniner og din pengepunk vil foretrække at du klipper grenene i naturen. Vær opmærksom på at kirsebær- og taksgrene er meget giftige for kaniner.

Salt- og kalksten kan medføre skade på organer

Mange butikker sælger kalk- og saltsten til kaniner, men det er absolut ikke nødvendigt. Kaniner har hverken brug for at få ekstra salt eller kalk. De kan i værste tilfælde medføre skader på organerne.

Godbidder

Overveje hvad du giver kaninen og overdriv ikke mængden. De typer godbider man kan købe i butikkerne kan generelt ikke anbefales. Det er ofte frø- eller mælkeprodukter. Brug istedet ærteflager, krydderurter eller frisk/tørret frugt i små mængder. Hvis du bruger godbidder til at træne din kanin, anbefaler vi foderpiller. Har dine kaniner fået mange foderpiller under træning, kan du modregne dem i aftensmaden.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner