fbpx

Nyheder

Her kan du læse om nyheder der er relevante for kaninvelfærden i Danmark. Det kan både være nye tiltag fra Kaninværnet og nyheder omkring fx sygdomsudbrud eller lovgivning.


Udekaniner i vinterkulden

Udekaniner i vinterkulden

Nu hvor vinteren nærmer sig er det vigtigt at være opmærksom på udekaninerne. Kaniner kan sagtens klare det kolde vejr, men det kræver at man er opmærksom på nogle ting. Her er vores 5 tips til udekaniner i vinterkulden. Husker du at være opmærksom på alle 5?

1: Kaninerne skal holdes aktive

For at kunne holde varme er det vigtigt at kaninerne er aktive. Det kræver dels god plads til at røre sig på, og aktiviteter til at holde dem beskæftigede. Det er en godt at sørge for masser af legetøj, hø og godbidder rundt omkring der opfordrer kaninerne til at søge efter mad.

2: Sørg for at kaninerne er raske

Kaniner der er syge er særligt udsatte om vinteren. Er din kanin syg eller svagelig så overvej at flytte den indenfor inde vinteren rigtig melder sig. Det er også særligt vigtigt at udekaniner går i par når det er vinter. De hjælper både med at aktivere hinanden og med at holde varmen når de ligger tæt.

3: Sørg for at kaninerne er skærmede

Det er vigtigt at kaninerne kan søge ly for vejret, og har mulighed for at bevæge sig rundt på et område der er i læ. Selve indhegningen/volieren bør ikke placeres udsat for kraftig vind.

4: Sørg for isolering (halm)

Kaninerne bør have adgang til et skur eller en kasse der er isoleret. To kaniner i en isoleret kasse kan generere meget varme der hjælper i frostvejret. Halm har ringe næringsværdi men isolerer udmærket. En kasse med en god portion hø i, som er hævet et lille stykke over jorden, vil være et godt gemmested for kaninerne – sørg dog altid for at gemmestedet er ventileret. Det er også vigtigt at halmen holdes tør, så den skal tilses dagligt og skiftes ofte. Man kan også købe varmepuder beregnet til dyr, som man blot opvarmer i mikroovnen. De er gode at komme i kasserne til udekaninerne.

5: Sørg for at vandet ikke er frosent

Kaniner skal altid have adgang til frisk vand, det er derfor vigtigt hele tiden at kontrollere deres vandskål og sikre sig at der ikke er dannet islag på overfladen som forhindrer kaninerne i at drikke af det.

BONUS TIP: Tag ikke kaninerne indenfor

Når det bliver rigtig koldt kan det være fristende at tage kaninerne indenfor for at skåne dem for vejret. Det er imidlertid misforstået godhed. Dee kraftige temperatursvingninger vil ofte gøre langt mere skade end gavn. Er vejret særligt slemt kan man overveje at flytte dem et sted hen der er mere beskyttet, men det bør ikke være et sted der er opvarmet.

Sikke noget hø!

Sikke noget hø!

Sikke noget hø!
 
Forkert fodring kan føre til mange helbredsproblemer som er rigtig trælse for både kanin og ejer. Kaniner har brug for mange fibre. Vilde kaniner bruger op mod 70% af deres tid på at fouragere fiberrigt græs. Derfor bør tamkaniners kost langt overvejende (ca. 80%) bestå af græs eller groft hø i høj kvalitet. Det er afgørende for både deres fordøjelse og fornøjelse, og det sørger for at slide på tænderne. Det hjælper med at undgå de smertefulde og meget dyre tandproblemer man ofte ser hos tamkaniner der ikke spiser nok hø. Sørg for at høet er groft og grønt, og husk at skifte det jævnligt da kaninerne vil frasortere det uønskede hø. Du kan supplere høet med friskt grønt (ca. 15%) og lidt foderpiller (ca. 5%), men sørg for at give ensartede græsbaserede foderpiller. Giv aldrig myslifoder (”gnaverblanding etc.) da kaninerne vil have tendens til at udvælge sig de dele med højt sukkerindhold og fravælge de meget fiberrige. Det er ikke godt for deres sundhed. Hvis dine kaniner ikke vil spise hø så er det tegn på at de får for mange godbider. Skær ned på det øvrige foder for at øge deres appetit for høet. Det hjælper også at bruge noget godt groft hø og ikke det blege vakuumpakkede fra supermarkedet. Urtegræshø er ofte et hit.
Besøg hos Dansk Dyreværn Århus

Besøg hos Dansk Dyreværn Århus

I fredags var vi på besøg hos Dansk Dyreværn Århus, og se deres flotte smådyrsafdeling. Vi var meget imponerede! DDAA er et progressivt internat som tager kaninernes tarv meget seriøst, og det fremgik tydeligt af både forholdene og de ansatte. Vi havde et spændende møde, og vi ser frem til at samarbejde om tiltag til fordel for kaninvelfærden.

Smådyrsafdelingen hos DDAA

Vi fik samtidig mødt de sødeste små kaniner. Hvis du står og overvejer at få en kanin, så gør dig selv en tjeneste og kig ud til Dorthe og Co. i smådyrsafdelingen. Der kan du finde både søde kaniner og kyndig vejledning.

Du kan også besøge deres flotte hjemmeside her: https://www.ddaa.dk/

Kaninerne har gode forhold hos DDAA

Diego er til adoption netop nu

Fouragering

Fouragering

Fouragering – søgen efter mad – er en vigtig del af vilde kaniners liv, og et nødvendigt kriterium for høj velfærd hos kælekaniner. Når kaninen søger efter mad stimulerer den både hovedet og kroppen, hvilket giver glæde og sundhed. Hvor vilde kaniner bruger mellem 30% og 70% af deres tid på at fouragere, så har huskaniner typisk ikke samme mulighed for at søge denne naturlige beskæftigelse. Derfor er det vigtigt at sørge for at kaninen har noget at søge efter eller på anden vis skal arbejde for føden. Kaninværnet anbefaler derfor at man ikke giver foderpiller i en skål med mindre omstændighederne byder, at kaninens foderindtag overvåges nøje. Hvis dine kaniner er sunde og raske så anbefaler vi at du gør foderet sværere tilgængeligt. Foderbolde er en god og sikker måde at aktivere kaninerne til at søge føden. Alternativt kan man sprede foderet på gulvet eller gemme små depoter rundt omkring i hjemmet. Det er også godt at have høet i en høhæk så kaninen skal trække det ud, og evt. have forskelligt hø (eller iblandet forskellige tørrede urter eller sunde snacks) placeret forskellige steder i hjemmet, så kaninerne opfordres til at søge mere rundt. Sæt evt. en snor i en tøjklemme og hæng noget bladgrønt op så kaninen skal stå på bagbenene for at få fat i det. Der er mange (mange) muligheder – det handler bare om at være kreativ.

Én pose kaninaktivering, tak!

Én pose kaninaktivering, tak!

Servicemedarbejderen i Silvan nåede at blinke 4 gange før han gentog mit spørgsmål: “Gravemateriale til kaniner?”
Det var en regnvåd søndag i februar. Kaninerne kedede sig i den lille lejlighed og jeg besluttede derfor, at det skulle være dagen, hvor de fik en gravekasse. Jeg havde gået rundt en halv times tid og kigget på pottemuld, perlesten og barkflis – da servicemedarbejderen kom forbi og spurgte om han kunne hjælpe. Jeg kunne jo bare have afslået. Men på den anden side kunne han jo ligeså godt lære det.
Lige som dem i Harald Nyborg for længst har lært, at komposthegn hedder “kaninhegn” og træpiller er til toiletbakken.

Han gik til opgaven med oprejst pande.

Men jeg måtte afvise alle hans forslag. Dur ikke! For farligt. For grissende. For hårdt ved fusserne. Til sidst kom han med 10 liter leca (små, hule lerkugler). Og hvad siger man egentlig til det? Jeg sagde ja. Hvor intet vover. Og jeg ville i hvert fald ikke tomhændet hjem. Som en pioner inden for kaninunderholdning må man jo gå nye og utraditionelle veje.

Jeg takkede mange gange for hans hjælp (og tålmodighed) og modstod fristelsen til at spørge, om han også kunne hjælpe med noget gravekasse.

Kan leca bruges som gravemateriale? Hos mig har én ud af to kaniner godkendt det. Vi tester i øjeblikket en kombination af sand og leca og indtil videre er det en succes. Bonus: Sandet bliver tungere at grave i, så betydeligt mindre gravemateriale lander på gulvet 😀

Du kan du finde mere inspiration til aktivering af dine kaniner her.

 

Generalforsamling 2019

Generalforsamling 2019

Kaninværnet afholder Generalforsamling lørdag d. 16. marts 2019, på vores adresse i Nykøbing F.

Bestyrelsen vil være til stede og der vil være lidt godt til ganen.

Pga. spisning er tilmelding nødvendig (senest 11. marts) til info@kaninvaernet.dk.

Alle medlemmer er velkomne og vi glæder os til at se dig =)

Forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal skriftligt være
bestyrelsen i hænde senest 10 dage før generalforsamlingen.

 

Kanintimen i Dyrlægehuset Kolding

Kanintimen i Dyrlægehuset Kolding

Dyrlægehuset Kolding afholdte for nylig “kanintimen”, hvor dyrlæge Margaretha Bek fortalte lidt om mave tarm problemer, E. Cuniculi og parasitter hos kaniner. I den forbindelse var vores bestyrelsesmedlem, Dorte Rande, blevet inviteret til at fortælle lidt om Kaninværnet. Det blev til en hyggelig time med mange gode spørgsmål fra de tilhørende. Folk var især begejstrede for at høre om vores kommende tiltag. Kaninværnet siger tak til Margaretha og resten af Dyrlægehuset for deres fokus på kaniner, og for at vi måtte komme og fortælle om projektet.

HURRA! Nu findes der et værn for kaniner!

HURRA! Nu findes der et værn for kaniner!

Kaninværnet er Danmarks første og eneste dyreværnsforening med eksklusivt fokus på kaninvelfærd. Foreningen er skabt som en konsekvens af, at kaniner er et både meget populært og et meget misforstået kæledyr. Læs mere om Kaninværnet her Kaninværnet er Danmarks første og eneste dyreværnsforening med eksklusivt fokus på kaninvelfærd. Foreningen er skabt som en konsekvens af, at kaniner er et både meget populært og et meget misforstået kæledyr. Læs mere om Kaninværnet her
Adopter en kanin!

Adopter en kanin!

Lige nu sidder rigtig mange kaniner rundt om på landets internater og venter på en ny familie. Kaninværnet samarbejder bl.a. med Guldborgsund Kaninhjem, som året rundt får kaniner ind, som af den ene eller anden grund er uønskede hos deres familie. Mange af kaninerne bærer præg af, at have haft for lidt plads, fået forkert mad samt generel manglende omsorg og pleje.

Marie-Louise Petersen som, sammen med sin mand, står for den daglige drift af Kaninhjemmet fortæller:

Jeg gør meget ud af, at finde det helt rigtige match mellem kanin og hans eller hendes nye familie. Nogle af vores kaniner har haft rigtig mange hjem før de kommer til os og det er derfor vigtigt, at jeg finder et godt og blivende hjem. Kaninernes behov og krav, kan være meget forskellige. Nogle har brug for meget ro og stor tålmodinghed fra sin nye familie. Andre har brug for opmærksomhed og aktivering. Andre igen kan have brug for særlig pelspleje eller medicinering. Uanset hvad, følger jeg altid kaninerne og deres nye familier tæt og står klar med råd og vejledning, hvis de skulle få brug for det.

 

Mød kaninerne der er til adoption her

Har du lyst til at åbne dit hjem op for en eller flere af disse skønne kaniner? Så kan du læse mere om kaninerne på vores adoptionsside. Du er velkommen til at skrive til Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem eller til Dorte fra Skovløkken Kaninhotel på fyn og få mere information om kaninerne. Du finder kontaktinformationer på adoptionssiden.

Rigtige kaniner er frikaniner!

Rigtige kaniner er frikaniner!

Kaniner er født til at hoppe og springe, gnave og grave. De har brug for masser af plads, aktivering og kærlighed, for at holde sig sunde og glade. Kaninværnet anbefaler, at du holder din kanin som frikanin. Du kan læse mere her på siden om hvordan du indretter en god base til dine kaniner.
Kaniner er meget sociale dyr. De er vant til at bo i store kolonier, hvor de putter sammen og plejer hinanden. Når du får dine kaniner hjem, vil du opdage, at de tager stor del i din hverdag. De vil hurtigt finde nogle yndlingssteder i huset, men vil også opsøge dig hvor du er. Måske falder der en godbid og noget nus af? Hvis du bor i lejlighed, kan du give dine kaniner mere plads, ved at tænke i højder. Kasser og hylder der kan hoppes op på, er ofte en stor succes. Og mange kaniner elsker at ligge i vindueskarme, hvor de har et godt overblik over både ude og inde.