fbpx
Kronik om kaninvelfærd i Kristeligt Dagblad

Kronik om kaninvelfærd i Kristeligt Dagblad

Vores formand har for nylig haft en kronik om kaninvelfærd i Kristeligt Dagblad. Der blev taget rigtig godt imod den, og artiklen er blevet delt flere hundrede gange. Det er skønt at se hvordan folk langsomt bliver mere lydhøre omkring kaninvelfærd. Hvis du vil se artiklen så kan du finde den her. Bemærk at artiklen kun er for abonenter.

God påske

God påske

De fleste ved, at kaniner (og påskeharen) reelt ikke lægger æg. Men de færreste ved, at kaniner er en dårlig gave til børn, og at de aldrig bør leve i bur. Kaniner bør aldrig gives i gave. At få et kæledyr må ikke være en spontan beslutning. Man bør kun anskaffe sig et kæledyr efter grundige overvejelser, og man bør altid sætte sig godt ind i dyrenes behov før man anskaffer dem.

Kaniner er en 10+ års forpligtelse, som kræver tid og penge. Sørg for at sætte dig ind i hvad det indebærer at få kanin før du tager beslutningen. Det kan du læse mere om her på vores hjemmeside.

God weekend og god påske fra Kaninværnet. Husk at hygge lidt ekstra om ninserne.

Nina har fået et hjem

Nina har fået et hjem

Gode nyheder. Kaninværnets Akutteam giver den gas, og lille Nina har allerede fået et forevigt-hjem. Hendes nye mor, Ida, er enormt sød, og hun kommer til at få det så skønt hos dem. Nina kommer til at få en ny kæreste når hun er helt hormonfri. Vi var så heldige at få lejlighed til at møde hendes udkårne, og han var simpelthen så sød. Han virkede også meget interesseret i Nina :). Der er intet som en dejlig solstrålehistorie til at skyde foråret i gang <3
Der er trukket en vinder at konkurrencen

Der er trukket en vinder at konkurrencen

Vores konkurrence om et kaninportræt er nu afsluttet, og vi har netop udtrukket vinderen ved at generere et tilfældigt medlemsnummer. Vi siger tillykke til vores medlem Susan Christensen, som har vundet et kunstnerisk portræt af deres kanin(er). Vedkommende bliver kontaktet på mail, og har en uge til at vende tilbage til os. Skulle vi ikke modtage svar inden for en uge, så udtrækker vi en ny vinder. Vi glæder os til at se det færdige motiv.

God weekend til kaninfolket

Samarbejde med ETU Forsikring

Samarbejde med ETU Forsikring

For langt de fleste mennesker, så kan et akut dyrlægebesøg uden for åbningstiden mærkes på pengepungen. Hvis behandlingen samtidig er omfangsrig, så kan et sygdomsforløb hurtigt løbe op i flere tusinde kroner. Det er de færreste mennesker som ønsker at finde sig i en situation, hvor saldoen på kontoen bliver afgørende for, om kaninen overhovedet behandles eller ej. Mange kaniner er døde fordi deres ejer ikke følte, at de havde råd til at tage akut til dyrlægen uden for åbningstiden, og i stedet besluttede sig for at se tiden an. Disse situationer kan ofte forebygges med en sygeforsikring.

I Kainværnet har vi etableret et samarbejde med ETU Forsikring, med henblik på at få flere af landets kaniner forsikret, og vi anbefaler ETU som et godt valg hvis du påtænker at sygeforsikre din kanin. Det skyldes at ETU leverer markedets bredeste dækning, og at de aktivt søger en dialog med Kaninværnet med henblik på bedre at imødekomme kaninejernes behov og ønsker. ETU er fx det eneste selskab som dækker tandproblemer. Hos ETU betaler man også udelukkende en fast selvrisiko (869 kr. per index 2021). Man hæfter således ikke selv for en procentsats af behandlingsomkostningerne. Samtidig har ETU ingen karensperiode hvis kaninen er under 16 uger, eller hvis kaninen overflyttes fra et andet forsikringsselskab.

Kaninværnets medlemmer får 10 % på deres sygeforsikring det første år. Som opstartstilbud tilbyder ETU imidlertid Kaninværnets medlemmer hele 15 % rabat på sygeforsikring det første år (tilbuddet gælder t.o.m 31.05.2021).

For at fremme adoptionen kan Kaninværnets medlemmer også forsikre kaniner op til 8 år (modsat de normale 5 år).

Allerede ved relativt beskedne dyrlægeregninger kan der hurtigt være penge at spare ved sygdom eller skader. Står man over for et langt eller omfangsrigt sygdomsforløb så er sygeforsikring imidlertid en praktisk nødvendighed. Sygdom kommer sjældent på et belejligt tidspunkt, og én ulykke kommer som bekendt sjældent alene. Kaninværnet anbefaler derfor alle at sygeforsikre deres kaniner. På den måde kan du sove trygt med vished om, at hvis uheldet er ude så bliver der taget hånd om problemerne.

Kaninværnet siger tak til ETU for deres interesse i kaninvelfærd, og vi håber på, at dette samarbejde vil øge andelen af forsikrede kaniner.

Kaninværnet siger velkommen til Nina

Kaninværnet siger velkommen til Nina

Kaninværnets Akutteam har fået en ny kanin på plakaten. Nina er reddet fra en institution, hvor hun blev udlejet til børn, som håndterede hende hårdhændet og ikke passede godt på hende. Hun er blevet tabt på gulvet, og har levet sit første år i et lille bur som sjældent blev renset. Nina lader sig heldigvis sjældent mærke med sin mørke fortid, og hun er en meget glad og nysgerrig kanin. Hun er allerede oppe til adoption. Herunder introducerer vi Nina, og fortæller lidt om hvad hendes kommende familie kan vente sig. Kender du nogen som skal til at have kanin, så slå et slag for lille Nina.
 
Nina
Nina er en sød, flot og fræk lille spirrevip på 1.700 gram. Hun er ca. 3 år gammel og sprængfuld af energi. Hun undersøger det hele, og hun er helt rolig ved berøring. Hun er opsøgende og nysgerrig, men grundet hendes dystre fortid så er hun stadig lidt forsigtig, og hun går hurtigt i flyverskjul hvis hun sanser fare på færde. Til gengæld kommer hun også hurtigt springende frem igen. Hun vil gerne kæles, men har ofte for meget krudt i røven til at sidde stille. En løbegård vil ikke være tilstrækkeligt til Nina. Hun har brug for frihed til at udfolde sig – for udfolde sig, det gør hun. Alt bliver undersøgt, og enhver krog bliver inspiceret. Pludselig er hun der, og pludselig er hun væk igen.
 
Nina er lige blevet steriliseret, men selvom hun stadig har hormoner i kroppen, så giver hendes eventyrlyst ikke udslag i destruktiv adfærd. Hun har indtil videre ikke udvist interesse for at gnave i tapet eller træpaneler. På trods af den nylige sterilisation så er hun også allerede meget renlig. Der har indtil videre kun være et par kaninkugler, som er røget ved siden af bakken. Det bør alle kaninejere være forberedte på. Men trods hormonerne så har Nina indtil videre kun tisset i toiletbakken. Det tegner rigtig godt for hendes renlighed og rolighed når først alle hormonerne er ude af kroppen.
 
Nina har været med ude et par gange, og hun har drønet rundt på terrassen. Hun har endnu ikke vovet sig op i haven, men hun er ved at tage tilløb. Nina vil sagtens kunne drage nytte af en adoptivfamilie med adgang til et udeområde, og vil sandsynligvis kunne blive helt tryg ved at komme med i haven. Med hendes tryghedssøgende natur så er adgang til et udendørsområde dog ikke bydende nødvendig. Det afgørende er at hun har rigeligt med plads og tryghed i hjemmet.
 
På grund af hendes fortid så egner hun sig ikke til at gå i sele, og hun ønsker ikke at blive løftet. Hun er ikke en god kanin til et barn eller en hektisk børnefamilie. Det er vigtigt at hendes grænser ikke overtrædes, og at hun ikke tvinges til at være social hvis hun ikke har lyst. Hvis hun får kærlighed, tryghed og lov til at tage tingene i eget tempo, så vil Nina til gengæld være en skøn kompagnon til enhver dedikeret kaninelsker. Hun vil være en fantastisk partner-in-crime, så længe du er indstillet på at tage skraldet, når Nina tager benene på nakken.
 
Kunne du tænke dig at adoptere Nina, og give hende det kærlige hjem som hun fortjener, så skriv en mail til akutteam@kaninvaernet.dk med emnet ’Nina’, og fortæl om dit hjem og hvad du kan tilbyde Nina. Har du ikke haft kanin før så hjælper Kaninværnet gerne med at sammensætte et ”startersæt” med toiletbakke, foder, hø osv. Det vigtigste er, at du er indstillet på at give Nina masser af din plads, tid og kærlighed.
 
Du kan se flere billeder af Nina her: https://www.kaninvaernet.dk/akut-teamet/
 
Ps: Kaninværnet leder efter plejefamilier på Sjælland. Hvis du bor på Sjælland, og har plads og energi til at åbne dit hjem for kaniner, som har akut brug for midlertidig pleje, så skriv en mail til akutteam@kaninvaernet.dk.
 
Hvor mange foderpiller skal man give sin kanin?

Hvor mange foderpiller skal man give sin kanin?

Mange kaninejere er i tvivl om, hvor mange foderpiller, de skal give deres kanin(er). Svaret er ikke entydigt, da det afhænger af en række forhold, herunder: kaninens alder, størrelse, pelstype, race samt energi- og aktivitetsniveau. Når det er sagt, er der en tommelfingerregel, du kan følge uden at gå helt galt i byen.

En voksen kanin uanset race bør som udgangspunkt have 10-15 gram foderpiller pr. kilo kropsvægt. En kanin på 2 kg. vil derfor skulle have maksimalt 30 gram foderpiller om dagen. En kanin i voksealderen bør derimod få 20-25 gram foderpiller pr. kilo kropsvægt. Voksealderen får dværgracerne er op til omkring 6 måneders alderen. De store racer vokser som regel til de er op mod 18 mdr.

Ændrer du mængden af foderpiller, er det en god idé at observere din kanins afføring, hø-indtag og vægt efterfølgende. Vej gerne din kanin hver 14. dag eller 1 gang om måneden. Herefter kan du altid justere mængden af foderpiller op eller ned ud fra eventuelle udslag i kaninens vægt.

Foderpiller er populært sagt ligesom en vitaminpille, og de er i bund og grund slet ikke nødvendige. Det kræver imidlertid en del at undvære dem. Vil du sikre kaninens indtag af vitaminer og mineraler uden foderpiller, så kræver det et stort og meget varieret indtag af op mod 20-30 forskellige slags naturgrønt om dagen. Det vil de fleste kaninejere ikke kunne give deres kaniner. Derfor er foderpiller et godt supplement til langt de fleste kaniner.

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT GIVE DEN RETTE FODERMÆNGDE?

Den rette fodermængde og -sammensætning har stor betydning for kaninens helbred og trivsel. Hvis kaninen får for meget andet foder (oftest godbidder), er der stor risiko for, at den fravælger høet. Høet skal altid være den primære fødekilde for en kanin. Høet er en forudsætning for sunde tænder, og et fordøjelsessystem i balance.

Kaniner som får den rette fodermængde og -sammensætning oplever:

– færre mave-/tarm- og tandrelaterede problemer

– færre fordøjelsesproblemer grundet større høindtag

– ingen overvægt

– et mere hårdført imunforsvar

Det tager gerne lidt tid, før man ser den endelige effekt af en kostændring, men den rette kost sunde systemer, gyldne store kaninpøller og ophør af maveproblemer.

VÆGTTAB OVER TID

Når meget overvægtige dyr pludseligt skal omsætte store mængder af fedt, fordi man fjerner eller beskærer deres energiindtag markant, og kroppen derfor tærer på reserverne, er der altid en risiko for fedtlever som er akut livstruende.

Vægttab skal derfor ALTID gå langsomt (over nogle måneder), både for at undgå risikoen for fedtlever, for at øge chancerne for, at vægttabet bliver stabilt, og ikke mindst for at undgå at sætte kaninerne i nogle former for underskud undervejs (ud over et lille kalorieunderskud).

KÆMPERACERNE

Nogle kæmper har behov for mindre foder pr. kilo, fordi de rent fysisk har et længere tarmsystem, og kan nå at optage en smule mere af næringen fra den del af foderet de selv nedbryder og optager via tarmvæggen. Mange kæmper er også ekstra dovne, hvilket igen gør at fodermængden skal være mindre. Men der er selvfølgelig altid undtagelser. De meget aktive kæmper har behov for ekstra foder pr. kilo på grund af vedligeholdelse af deres muskulatur.

Hvis du ønsker en skræddersyet kostvejledning til netop din(e) kanin(er), anbefaler Kaninværnet, at du får sundhedstjekket din kanin, og tager en samtale med dyrlægen.

 

Skipper har fået et hjem

Skipper har fået et hjem

Gode nyheder! Kaninværnets Akutteam har vind i sejlene, og Skipper har allerede fået et forevigt-hjem. Hans nye mennesker, Cindie og Anders, er enormt søde, og han kommer til at få det så skønt hos dem. Herunder kan du se billeder af hans indledende inspicering af boligen.
 
Der er intet som en dejlig solstrålehistorie til at lysne corona-vinteren <3
 
Er du interesseret i at adoptere en af Akutteamets kaniner, eller kunne du godt tænke dig at blive plejefamilie i Akutteamet, så skriv en mail til akutteam@kaninvaernet.dk.
Kaninværnet introducerer Skipper!

Kaninværnet introducerer Skipper!

Kaninværnets første akutplads er blevet besat af Skipper. Han skulle have været aflivet, men har fundet en plejeplads hos Kaninværnet. Han er en skøn og charmerende kanin, og enhver familie vil være heldige at have ham. Han er nu oppe til adoption. Herunder introducerer vi Skipper, og fortæller lidt om hvad hans kommende familie kan vente sig. Kender du nogen som skal til at have kanin, så slå et slag for Skipper.

Skipper

Skipper er en sød, flot og fræk toårig Fransk Vædder som vejer 4,6 kg. Han er meget social og opsøgende, og han elsker at være i nærheden af mennesker. Han er glad og vil gerne kæles, men er stadig lidt forsigtig, og ved at vende sig til at blive nusset på hovedet. Er der godbidder i farvandet kan han dog bestikkes til det meste. Han er en eventyrlysten kaospilot, hvilket er sjovt og sætter gang i hjemmet. Til gengæld kræver han en del plads. En løbegård vil ikke være tilstrækkeligt til Skipper. Han skal kunne færdes relativt frit og udfolde sig. Samtidig skal man være forberedt på, at Skipper er lidt af en Houdini, der nyder at finde kreative måder at komme op i vindueskarmen – og han forcerer gerne et hegn hvis det blokerer for godbidderne.

Skipper vil gerne på opdagelse i haven, men han nyder også at dase indenfor; på steder hvor han samtidig kan spejde efter godbidder. Han er helt renlig, og krydser gerne flere rum for at komme til toiletkassen. Samtidig er han ikke destruktiv, og han udviser umiddelbart ingen interesse for at gnave i tapet eller fodpaneler. Han foretrækker at gnave i friske grene. Til gengæld synes han det er enormt skægt at bide i ledninger, og man skal derfor være særligt opmærksom på, at alle ledninger er sikret ordentligt.

Han er en sund kanin der spiser masser af hø. Han har ingen sundhedsproblemer. Som andre store vædderkaniner bør han dog have dryppet ører nogle gange om måneden. Det kan nemt gøres hjemme på stuegulvet på under et minut.

Skipper leder efter en sød kæreste, som vil med på eventyr og som vil nusse når menneskerne ikke er hjemme. Har du ikke allerede en potentiel kæreste til Skipper, så kan Kaninværnet evt. hjælpe med at finde et godt match.

Kunne du tænke dig at adoptere Skipper, og give ham det kærlige hjem som han fortjener, så skriv en mail til rsn@kaninvaernet.dk med emnet ’Skipper’, og fortæl om dit hjem og hvad du kan tilbyde Skipper. Har du ikke haft kanin før så hjælper Kaninværnet gerne med at sammensætte et ”startersæt” med toiletbakke, foder, hø osv. Det vigtigste er, at du er indstillet på at give Skipper masser af din tid og kærlighed.

 

Kaninværnet har oprettet sin første akutplads

En af vores store drømme i Kaninværnet er at oprette vores egne kanininternater. Det har imidlertid lange udsigter. At drive internat kræver et millionbudget som Kaninværnet endnu ikke er i nærheden af at kunne mønstre. Vi arbejder imod internatdrift, men det kommer sandsynligvis til at tage en del år før det bliver realistisk. Vi vil imidlertid gerne kunne gøre noget mere nu og her for kaniner i overhængende nød, frem for at vente til det bliver realistisk at drive internat. Vi er derfor i gang med at oprette et akutteam af plejepladser, der skal kunne træde til, og hjælpe enkelte kaniner som har akut brug for hjælp i en periode. Vi har netop oprettet vores første akutplads hos Rasmus i Domus Ninus, og pladsen er allerede besat af ’Skipper’. Ham poster vi om senere, men du kan også finde ham på adoptionssiden her på hjemmesiden (https://www.kaninvaernet.dk/akut-teamet/).

Vi håber på, at vi over tid kan udbygge vores akutteam til at have mange flere plejepladser. Er du interesseret i at være en del af teamet så skriv til rsn@kaninvaernet.dk.