AGGRESSIONER HOS KANINER

Der kan være mange grunde til, at en kanin viser aggresiv adfærd. Ofte handler det om forkert håndtering. Hvis din kanin bider ud efter dig eller på anden måde prøver at angribe dig, er der her nogle gode overvejelser:

 • Er din kanin lukket inde i et bur? Kaniner har brug for meget plads og motion hver dag. Får de ikke det, kan de blive frustrede, hvilket kan udvise sig i form af aggresivitet eller passivitet. Ved at give din kanin tilstrækkelig med plads og aktivering, vil den aggresive adfærd sandsynligvis forsvinde af sig selv. Læs mere om at holde frikaniner her.
 • Trænger du dig ind på dine kaniners territorie? Kaniner har brug for et sted hvor de kan være i fred fra både mennesker og andre dyr. Nogle kaniner bliver meget frustrerede, hvis du pludselig stikker hånden ind til dem eller begynder at rode ved deres ting. Ofte ses det, omkring fodring. Kaninen ønsker at beskytte sin mad. Du kan vælge at fodre, når kaninen ikke er til stede eller fx give foder i en foderbold. Skal du rengøre kaninens base, så vent til din kanin er gået ind i et andet værelse eller ud i haven.

 

 • Håndterer du din kanin korrekt? Kaniner bryder sig ikke om at blive løftet. I naturen bliver de kun løftet, når et rovdyr har fået fat i dem og disse instinkter er stadig meget intakte i de fleste kaniner. Når du skal socialisere med din kanin, så læg dig ned på gulvet, så i er i øjnhøjde. Ved at lade kaninen blive på gulvet skaber du tryghed for kaninen. Der er situationer hvor det kan være nødvendigt at løfte din kanin fx i forbindelse med klipning af kløer. Hvis din kanin er meget aggresiv i forbindelse med løft, kan du forsøge at lade kaninen blive på gulvet under kloklip. Det kræver træning og en masse godbidder, men nogle kaniner kan lære det. Du kan læse mere om håndtering af kaniner her.
 • Er din kanin neutraliseret? Kaniner der ikke er neutraliserede kan udvise aggresiv adfærd. Det skyldes hormonelle frustrationer fx hvis der ikke er en partner at parre sig med eller hvis en hun beskytter sine unger. Det er meget vigtigt for en kanins sundhed og trivsel, at den bliver neutraliseret. Læs mere om neutralisering her.

UNGER OG TEENAGERE

Unge kaniner kan ofte betegnes som små uldne energibomber. Har man overskudet og erfaringen til det, kan de være en fantastisk oplevelse, at dele hjem med.

Her er nogle af de udfordringer, som man skal være klar på, hvis man ønsker en ungkanin:

 • De har sarte maver. Langsom tilvænning af fx nyt grønt er nødvendig.
 • Renlighed er først noget man skal lære. Toiletbakketræning kan tage tid.
 • De er meget nysgerrige og har et stort behov for aktivering, hvis de ikke skal kaste sig over gulvtæpper, tapet eller paneler.
 • Deres personlighed kan ændre sig meget i forbindelse med kønsmodning.
 • De skal neutraliseres når de bliver kønsmodne.
 • 6-8 uger efter neutralisering kan kaninerne bondes (sammenføres). Det kan gå nemt og hurtigt eller det kan være en svær proces, der varer mange måneder. Måske lykkedes det ikke og man skal derfor have en plan for, hvad der så skal ske. Skal man finde nyt hjem til én af kaninerne og forsøge at bonde den blivende kanin med en helt ny kanin? Som måske, måske ikke lykkedes. Eller skal man have to hold kaniner i sit hjem og derved forsøge at bonde begge kaniner med en ny partner, som måske, måske ikke, lykkedes. Det kan ende ud i et marreridt, hvor nogle kaniner bliver kastet fra den ene familie til den anden, igennem flere svære sammensætninger. Her fra Kaninværnet anbefaler vi på det kraftigste, at man adoptere kaninpar, som allerede er bedste venner. Unge kaniner og bonding kræver stor erfaring og ikke mindst ressourcer.

SENIOR KANINER

Før man anskaffer sig en kanin bør man overveje sin situation og sin fremtid. Kaniner bliver i gennemsnit 8-10 år gamle og kan blive helt op til 16 år, hvis man passer godt på dem.

Hvis man ikke kan overskue at planlægge så langt ud i fremtiden, kan man adoptere en voksen kanin og give hende en god alderdom. En ældre kanin vil også være mere rolig og ikke lave så mange ulykker som yngre kaniner gør. Hvis du aldrig har haft kanin før, er en voksen kanin den bedste måde at starte på.

Hvornår en kanin kan betegnes som en senior er meget individuelt. Nogle kaniner viser tegn på alderdom, når de er 5-6 år gamle, mens andre ingen tegn viser selvom de er ti år.

Mange kaniner får nogle småskavanker med alderen. De fleste får gigt og skal muligvis have dagligt smertestillende, men kaniner tåler rigtig godt smertestillende. Senior kaniner kan stadig have et godt liv med høj livskvalitet. Det kræver blot, at man som ejer er indstillet på at tilpasse forholdene og yde lidt ekstra for kaninen. Her er nogle ting man skal være opmærksom på:

 • Jævnlige dyrelægetjek: Det vil være nødvendigt med jævnlige tjek hos dyrlægen, så man kan holde øje med kaninens tænder og evt. få slebet kanter.
 • Ændret mobilitet: Nogle ældre kaniner får svært ved at hoppe op i sofaen. Her kan man fx sætte en lav skammel ved siden af sofaen som et “mellemtrin”. Puder på gulvet kan også være et godt alternativ. Det kan også være nødvendigt med nye toiletbakker med lave eller ingen kanter. Det kan f. eks. være bunden af en transportkasse eller en plastik skobakke.
 • Svært at holde på varmen: Ældre kaniner har sværere ved at holde varmen end yngre kaniner, så det er anbefalet at ældre kaniner primært er indendørs eller at man tager nogle forbehold hvis de bor udenfor fx i form af varmelegemer, varmelamper, en kaninven og god isolering.
 • Svært at holde vægten: Mange ældre kaniner har svært ved at holde vægten og taber sig. Derfor er det vigtigt, at man forkæler sin senior kanin med gode, sunde ting, som gør, at hun holder vægten. Det kan fx være lidt flere sunde godbidder og lidt frugt. Både Burgess Excel og Supreme Science Selective har fodervarianter til senior kaniner og Oxbow forhandler flere forskellige suplementer til fodret, bl.a. en senior support.
 • Synet kan forringes: Kaniner kan også få ændringer på synet når de bliver ældre. Hos mange kaniner vil det ikke være nemt at opdage, men enkelte kan blive bange for skygger eller lygter eller falde over deres vandskål, hvis den står et andet sted end den plejer. Har din kanin nedsat syn, så undgå at flytte for meget rundt og anskaf evt. en natlampe.

BONDING (SAMMENFØRING AF KANINER)

Det kan være meget vanskeligt at sætte to fremmede kaniner sammen (bonding). Det skyldes, at kaniner er meget territorielle og derfor hurtigt kommer op at slås. Det kan gå meget voldsomt for sig og kaniner kan pådrage sig betydelige skader. Hvis kaniner kommer op at slås, er det vigtigt, efterfølgende at tage dem op og se dem efter for skader.

Hvis man har tænkt sig at have flere kaniner, så er det praktisk at adoptere kaniner, der allerede går sammen. Er det ikke muligt, kan man blive nød til at sammenføre kaniner. Det er imidlertid nogle forudsætninger for, at det kan lade sig gøre.

1. Kaninerne skal være neutraliserede og fri for hormoner.

2. Kaninerne skal være raske og friske.

3. Kaninerne skal mødes på neutralt territorium.

Hvis ikke disse tre kriterier er mødt, vil det være uansvarligt at forsøge at sammensætte kaninerne. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at en bonding kan tage lang tid og være meget nervepirrende. I nogle tilfælde vil kaninerne aldrig kunne lære at gå sammen og bør skilles fra hinanden igen. Er kaninerne først bondet og har gået sammen i længere tid, så knytter de ofte meget tætte bånd og de bør derfor ikke skilles igen. Kaniner der mister deres partner kan gå i dyb sorg.

 

Gode råd: 

 • Kaninværnet anbefaler, at man læser grundigt op på bonding før man går i gang og evt. søger råd hos en erfaren person. Du kan finde en meget nyttig sektion omkring bonding af kaniner (med en trinvis guide der er fuld af gode råd) på frikanins hjemmeside. Hvis man vil sætte fremmede kaniner sammen, så anbefaler vi, at man følger denne guide.
 • Hos nogle internater kan du få hjælp til at bonde dine kaniner fx hos Guldborgsund Kaninhjem. Her er det også muligt, at lade din kanin møde andre kaniner, for at se hvor kemien er bedst.
 • Det er vigtigt, at du har en plan for hvad der skal ske hvis bondingen ikke lykkedes.  Har du plads til at have dem begge to (adskilt) i dit hjem? Kan den nye kanin afleveres tilbage?