FØR DU FÅR KANINER

Kaniner er rigtig gode kæledyr. Om kaniner er noget for dig, afhænger af din personlighed og livsstil. Kaniner egner sig ikke til hjem med helt små børn. Da kaniner er byttedyr, er de meget frygtsomme og børns høje lyde og frembrusende adfærd, er ofte meget skræmmende for kaniner. Hvis du rejser meget, holder store fester eller har hund eller kat, kan det  også være en udfordring i forhold til at have frikaniner.

Men hvis du kan skabe er trygt og roligt indemiljø, vil frikaniner give dig timevis af glæde og underholdning uanset om du bor i hus eller lejlighed.

Hvor mange kaniner bør man anskaffe sig?

Kaniner trives bedst flere sammen. Et optimalt antal er 2-3 kaniner (en dreng og 1-2 piger) alt afhæning af kaninernes personlighed. Kaniner har stor glæde af hinanden. De leger sammen, vasker, nusser og varmer  hinanden og finder også stor tryghed i hinanden. Vælger du kun at adoptere en kanin, skal du sikre dig at din kanin aldrig er alene. Det kan fx lade sig gøre, hvis din kan bonde godt men ét af husets andre dyr eller hvis du er hjemme det meste af dagen.

HUSK! Du kan adoptere kaninpar hersom allerede er gode venner og lige klar til at flytte ind hos dig.

ADOPTION

Kaninværnet anbefaler, at man finder sine kaniner på landets internater. Rigtig mange kaniner bliver hvert år indleveret på et internat, fordi deres ejer har mistet interessen for ham eller hende. Når du vælger kaniner fra et internat, er du ikke kun med til at give hjemløse kaniner et nyt, godt hjem. På internaterne sætter de sig grundigt ind i kaninernes personlighed og har derfor mulighed for at finde de kaniner der passer bedst til dig. Kaninerne vil allerede være neutraliserede når du får dem, hvilket både sparer dig for penge og besvær. Der ud over kan du få kaniner der allerede en sammensat i grupper af to eller tre kaniner, så du er fri for at skulle i gang med omfattende bondingarbejde.

 

Vælger du at få en kanin gennem en avler eller dyrehandler anbefaler vi, at du sætter dig grundigt ind i pasning af unge kaniner, da der er mange udfordringer forbundet med disse, bl.a. sygdom, destruktisme, uklar personlighed, neutralisering og bonding. Læs mere her.

Hos Kaninværnet håber vi, at du vil støtte op om landets internater og give en hjemløs kanin et godt hjem. Du kan se hvilke kaniner, der søger nyt hjem hos Kaninværnet her eller på Frikanins adoptionsside her.

NEUTRALISERING

Folk er ofte i tvivl om hvorvidt det er fornuftigt at neutralisere/sterilisere deres kaniner. Har man kun én kanin er det nærliggende at tro, at der ikke er nogen grund til at neutralisere. Neutralisering er imidlertid enormt vigtigt hos kaniner. Dels så formerer kaniner sig – som bekendt – meget hurtigt, og selv garvede dyrehandlere/avlere er notorisk dårlige til at kønsbestemme kaniner. To “hankaniner” kan hurtigt blive til rigtig mange kaniner, som så må lade livet eller gøre krav på et af de alt for få hjem.

Der er imidlertid mange andre fordele ved at neutralisere sin kanin, også selvom man kun har én kanin. For det første vil kaninen sandsynligvis leve betydeligt længere. Ikke-neutraliserede hunkaniner har over 80% risiko, for at udvikle livmoderkræft. Samtidig vil kaninen være langt mindre frustreret af hormoner, hvilket generelt vil være positivt for hendes velfærd.

Neutralisering gør det også betydeligt lettere at renlighedstræne/bakketræne kaninen. Intakte kaniner er kendte for at strinte, mens neutraliserede kaniner som regel kan blive helt renlige.

Endnu en fordel ved neutralisering er, at kaniner generelt bliver mere snaksaglige og mindre destruktive. Intakte kaniner har større tendens til at gnave i møbler, paneler og tapet.

En sidste vigtig fordel ved neutralisering er, at det giver mulighed for at bonde kaninen med at anden kanin. Der er intet skønnere end at se et kaninpar ligge i ske og putte, men det forudsætter at begge er neutraliserede, da kaninerne ellers vil forsvare deres territorium aggressivt.

HUSK! Det er vigtigt at søge en kaninkyndig dyrlæge ved neutralisering. Kaninen må IKKE faste før operationen, og bør efterfølgende få smertestillende i mindst 3 dage. Er dyrlægen ikke indforstået med dette, bør man søge en anden dyrlæge. Kaninværnet er ved at udarbejde en liste over kaninkyndige dyrlæger i Danmark.

INDFLYTNING

Det er vigtigt, at forberede dig godt, inden du får dine kaniner hjem.

Lav en base til kaninerne, med huler, toiletbakke og skridsikkert underlag.

Stil transportkassen med kaninerne inde i deres nye base. I starten vil dine kaniner have brug for ro og fred til at vende sig til de nye omgivelser. Der er mange nye lyde og lugte de skal lære at kende, ligesom underlag, drikkeskål og toiletbakke er nyt og fremmed. Giv dem tid, indtil de har fundet tryghed i deres base.

Efter noget tid vil dine kaniner begynde at vise interesse for resten af din bolig og besøge dig i køkkenet når du laver mad eller ligge ved dine fødder, når du ser fjernsyn. Hvor hurtigt og hvor meget kaninerne indtager af din bolig afhænger meget af deres personlighed, men kaniner er som udgangspunkt meget nysgerrige og vil sjældent lade et rum være uudforsket.

 

Når dine kaniner har fundet tryghed i deres base, kan du begynde at arbejde på tillidsforholdet mellem dig og kaninerne. Løft aldrig kaninerne (med mindre det er meget nødvendigt) og gå ikke ind i deres base udover hvad der er nødvendigt i forhold til rengøring og fodring. Læg dig i stedet på gulvet uden for basen og lok med godbider. Det er vigtigt, at det hele foregår i stille og rolige omgivelser. Vælg nogle tidspunkter hvor der er helt ro i huset. Langsomt vil i lære hinanden at kende og kaninerne vil blive trygge ved din tilstedeværelse og berøring.

Kaninerne vil hurtigt vænne sig til din dagligdag og dine vaner og rutiner. Har de været vant til at få aftengrønt kl. 22, vil de forvente, at det kommer på slaget hver aften og ellers skal de nok gøre dig opmærksom på det. Og har du en fridag, kan de godt blive mopsede, hvis du pludselig går og støvsuger (larmer) midt på formiddagen. Livet med kaniner bliver aldrig kedeligt.

ET LIV SOM FRIKANIN

Kaniner er meget sociale og aktive dyr, som hurtigt bliver en del af familien, på samme måde som vi kender det fra katte og hunde. Det er vigtigt ikke at holde sine kaniner i bur. Hold af kaniner i bur, er et beklageligt levn fra industrien og absolut ikke noget, der hører nutiden til. Kaniner har brug for masser af motion og aktivering. De finder hyggelige steder at hænge ud fx i vindueskarmen, sofaen eller på terassen. De er meget kærlige og elsker at være hvor du er – du vil ofte opleve, at de søger dit selskab. Læs mere om hvordan du skaber gode rammer for din kanin i dit hjem her.

Jo mere frihed du giver dine kaniner, jo gladere og sundere vil dine kaniner være. De har brug for at løbe langt hver dag, at udforske, lege og bruge deres krop. En god form for aktivering er, at give dine kaniner adgang til din have, så de har mulighed for at løbe, græsse og grave. Læs om hvordan du kaninsikrer din have her. I sommerhalvåret kan kaninerne være ude det meste af dagen. I vinterhalvåret kan de komme ud i korte intervaller. Nogle kaniner synes det er fantastisk at boltre sig i sneen og grave huler. Andre synes det er nok lige at dyppe fusserne og så hurtigt ind igen.

Du kan læse meget mere om frikaniner på frikanin.dk.