Støt nu

Senior kaniner

Udfordringer med kaniner

Kaniner bliver i gennemsnit 8-10 år gamle

Før man anskaffer sig en kanin bør man overveje sin situation og sin fremtid. Kaniner bliver i gennemsnit 8-10 år gamle og kan blive helt op til 16 år, hvis man passer godt på dem.

Hvis man ikke kan overskue at planlægge så langt ud i fremtiden, kan man adoptere en voksen kanin og give hende en god alderdom. En ældre kanin vil også være mere rolig og ikke lave så mange ulykker som yngre kaniner gør. Hvis du aldrig har haft kanin før, er en voksen kanin den bedste måde at starte på.

Hvornår en kanin kan betegnes som en senior er meget individuelt. Nogle kaniner viser tegn på alderdom, når de er 5-6 år gamle, mens andre ingen tegn viser selvom de er ti år.

Mange kaniner får nogle småskavanker med alderen. De fleste får gigt og skal muligvis have dagligt smertestillende, men kaniner tåler rigtig godt smertestillende. Senior kaniner kan stadig have et godt liv med høj livskvalitet. Det kræver blot, at man som ejer er indstillet på at tilpasse forholdene og yde lidt ekstra for kaninen.

Jævnlige dyrelægetjek.
Det vil være nødvendigt med jævnlige tjek hos dyrlægen, så man kan holde øje med kaninens tænder og evt. få slebet kanter.

Ændret mobilitet.
Nogle ældre kaniner får svært ved at hoppe op i sofaen. Her kan man fx sætte en lav skammel ved siden af sofaen som et “mellemtrin”. Puder på gulvet kan også være et godt alternativ. Det kan også være nødvendigt med nye toiletbakker med lave eller ingen kanter. Det kan f. eks. være bunden af en transportkasse eller en plastik skobakke.

Svært ved at holde varmen.
Ældre kaniner har sværere ved at holde varmen end yngre kaniner, så det er anbefalet at ældre kaniner primært er indendørs eller at man tager nogle forbehold hvis de bor udenfor fx i form af varmelegemer, varmelamper, en kaninven og god isolering.

Svært at holde vægten.
Mange ældre kaniner har svært ved at holde vægten og taber sig. Derfor er det vigtigt, at man forkæler sin senior kanin med gode, sunde ting, som gør, at hun holder vægten. Det kan fx være lidt flere sunde godbidder og lidt frugt. Både Burgess Excel og Supreme Science Selective har fodervarianter til senior kaniner og Oxbow forhandler flere forskellige supplementer til fodret, bl.a. en senior support.

Synet kan forringes.
Kaniner kan også få ændringer på synet når de bliver ældre. Hos mange kaniner vil det ikke være nemt at opdage, men enkelte kan blive bange for skygger eller lygter eller falde over deres vandskål, hvis den står et andet sted end den plejer. Har din kanin nedsat syn, så undgå at flytte for meget rundt og anskaf evt. en natlampe.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner