Støt nu

Kaniner bør ikke leve alene

Kaninvelfærd, 27/nov/2019

Kaniner bør ikke leve alene

Mange kaninejere tror fejlagtigt, at kaniner trives bedst alene, og derfor ikke bør holdes flere sammen. Dette er en misforståelse, der ofte begrundes med, at kaniner ikke er flokdyr men kolonidyr. Det er imidlertid en fejl at tro, at kaniner derfor er solitære dyr. I kaninkolonier vil kaninerne oftest finde sammen i mindre grupper, og kaninerne er afhængige af andre kaniner for at holde varmen og være på vagt for rovdyr.

Forskning viser, at kaniner der lever alene er mere frygtsomme(1), dør tidligere (1) og har større tendens til stereotyp adfærd(2). Derfor vurderer kanineksperter også, at solitære liv, er en af de primære udfordringer for kælekaniners velfærd(3). Kaniner bør altså som minimum holdes i par.

Før man kan ”bonder” (i.e. sammenfører) kaniner, er det helt afgørende at alle kaninerne er neutraliserede (steriliserede eller kastrerede). Intakte kaniner kommer lettere op at slås, og kan potentielt gøre stor skade på hinanden. Har man først set er kaninpar ligge og putte, vil de færreste dog ønske at gå tilbage til at have kaniner alene.

Da kaninbonding kan være en tidskrævende og nervepirrende affære, anbefaler Kaninværnet, at man søger hjælp hos en garvet kaninpasser, som har betydelig erfaring med bonding. Alternativt kan man adoptere et kaninpar, der allerede er sammenført, og på den måde spare sig selv for besværet.

Bemærk at marsvin og lign. ikke er tilstrækkeligt selskab for kaniner. Marsvin og kaniner taler ikke samme sprog, og vil sjældent kunne give hinanden den nødvendige sociale stimulans.

Har du selv bondede kaniner, så post gerne et billede af kaninerne sammen i kommentarerne herunder.

Kilder:
1: Schepers F, Koene P, Beerda B. Welfare assessment in PET rabbits. Animal welfare 2009;18:477–85.
2: Chu L- ru, Garner JP, Mench JA. A behavioral comparison of new Zealand white rabbits (Oryctolagus cuniculus) housed individually or in pairs in conventional laboratory cages. Appl Anim Behav Sci 2004;85:121–39.

3: Rioja-Lang, Fiona & Bacon et al. (2019). Rabbit welfare: determining priority welfare issues for pet rabbits using a modified Delphi method. Veterinary Record Open. 6. e000363. 10.1136/vetreco-2019-000363.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner