Støt nu

At sørge over kaniner

Diverse, 21/jul/2020

At sørge over kaniner

Alle mennesker oplever at miste. At sørge over et tab kan være knusende, uanset om tabet drejer sig om et menneske, en hund eller en kanin. Det kan tage lang tid at komme sig over, og for kaninejere kan der ofte følge både skyld og flovhed med sorgen. Det skyldes ikke mindst at kaniner stadig ikke anses for ”legitime” familiedyr, og mange mennesker har svært ved at forstå og relatere til kaninejeres sorg. Midt i sorgen skal kaninejere ofte forholde sig til kommentarer såsom: ”det er jo bare en kanin” og ”skal den så spises?”. Ligegyldigheden fra omverdenen kan fordybe sorgen og forstørre følelsen af ensomhed. Som sørgende kaninejer skal man huske, at det ikke er skamfuldt at sørge over en kanin. Det er ganske normalt, og det er et tegn på empati.

Der kan være mange grunde til at man mister en kanin, og de rummer alle deres egen form for frygt og skyld forbundet med tabet.

Ofte dør kaninen af sygdom forbundet med alderdom. Er der tale om pludselig sygdom kan man hurtigt stå tilbage med en ubehagelig følelse af, at man måske kunne have reddet kaninen, hvis man havde været mere opmærksom og handlekraftig.

Nogle gange er man nødt til at lade en kanin aflive fordi den er uhelbredeligt syg og har lav livskvalitet. Her er det meget normalt at tvivle på sig selv og sin beslutning. Man kan efterfølgende rammes af fortrydelse og skam både over at have ladet kaninen aflive, og over ikke at have gjort det tidligere. Der er ingen facitliste når det kommer til aflivning, og det kan give anledning til en masse ubehagelige tanker og følelser midt i sorgen.

Det sker desværre også, at folks kaniner simpelthen forsvinder. Nogle gange undslipper kaninen en indhegning, men det er heller ikke uhørt, at folks kaniner ligefrem bliver stjålet. Når en kanin forsvinder skaber det uvished hos de efterladte. Der kan gå en lang periode, hvor de efterladte fastholder håbet og søger efter kaninen. Der medfølger også ofte skyldfølelse over ikke at have sikret kaninen tilstrækkeligt. Det kan tage lang tid at komme sig over et familiemedlems forsvinden. Ofte er processen længere end ved dødsfald.

Bortadoption af en kanin er nogle gange en uundgåelig konsekvens af fx flytning eller skilsmisse. Selvom kaninen ikke er død, så kan nødvendigheden for adoption også medføre et tab. Man kan hurtigt blive ramt af skyldfølelse over, ikke at kunne give kaninen gode faste rammer. Der er også ofte uvished om kaninens endelige skæbne, hvilken kan give anledning til ængstelse og frustration i lang tid efter bortadoptionen.

Uanset hvorfor man har oplevet et tab, så er sorgen reel. Man bør aldrig skamme sig over sine følelser, og det hjælper sjældent at gemme dem væk fra omverdenen. Man bør lufte sine følelser og fortrydelser frem for at holde dem inde. Her kan det være en hjælp, at søge forståelse fra folk der har haft samme oplevelse. I sorgens tid finder mange kaninejere de sociale medier særligt nyttige. Kaningrupper på Facebook kan yde forståelse og følelsesmæssig opbakning. Ræk hånden ud med dine tanker og følelser. Sorgprocessen kan være lang og hård, men det hjælper næsten altid at få sat ord på tingene.

Hvis der også er efterladte kaniner – fx hvis den ene kanin i et sammenført par dør – så er det både vigtigt og gavnligt for begge parter, at bruge ekstra meget tid og energi sammen. Kaniner sørger også over tabet af en partner. Man skal huske at være særligt opmærksom på efterladte kaniner, og kontrollere om de spiser. Det sker at kaniner stopper med at spise af sorg, og det kan hurtigt true deres helbred. Hvis kaninen ikke spiser i mere end et par timer, så bør kaninen tilses af en dyrlæge – og skal sandsynligvis tvangsfodres. Det kan hurtigt blive en meget dårlig oplevelse for alle parter. Sørg derfor for at give efterladte kaniner særlig omsorg i form af godbidder og nus.

Husk at (forsøge at) holde hovedet højt. Vi oplever alle at miste, og der er intet skamfuldt i at blive meget påvirket af tabet. Sorg er en lang rejse, og rejsen opleves forskelligt. Gode dage kan afløses af dårlige dage. Overordnet set er tiden dog en allieret. Det vil langsomt gå bedre, og der vil være længere mellem ubehagelige følelser og tanker. På sigt vil sorgen blive erstattet af de gode minder og håb for fremtiden. Ofte vil tabet af en kanin give mulighed for, at man kan adoptere en ny kanin, og dermed give den et dejligt liv. Det er ikke at forråde den døde kanin, det er tværtimod at få det bedste ud af noget skidt. Hvilken bedre måde at ære din elskede kanins minde, end ved at tilbyde en nødstedt kanin et kærligt hjem?

Hvis du ønsker at hjælpe os med at hjælpe kaniner, så bliv medlem af Kaninværnet. Det koster kun 150 kr. om året, og hvert medlemskab gør en kæmpe forskel.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner