Støt nu

Kaniner og tandproblemer

Kaninsygdom, 10/jul/2020

Kaniner og tandproblemer

Tandproblemer er et meget almindeligt problem hos kaniner. Tandproblemer kan opstå af flere grunde, men den mest almindelige grund er forkert kost. Kaniners tænder sliber sig selv når de spiser græs og hø. Det skyldes både det høje indhold af silikat og de tyggebevægelser som kaniner bruger for at kværne græsset. Foderpiller og godbidder slider derimod ikke på tænderne. Spiser kaninen ikke nok hø kan det medføre tandproblemer. Hvis kaninen ikke spiser ret meget hø vil det typisk være fordi den får for mange foderpiller og godbidder. Sørg derfor altid for at hø og græs er den langt overvejende bestanddel af kaninens kost. Tandproblemer kan dog også skyldes genetik.

Hvis din kanin får reduceret appetit men stadig er almindeligt aktiv, så kan det nemt være et spørgsmål om tandproblemer. Hvis din kanins tænder er for lange så skal der tages hånd om problemet. En kvalificeret tandlæge skal slibe tænderne. Du kan risikere at det skal gøres jævnligt fremover, og i visse tilfælde kan det være en bedre løsning at trække tænderne ud. En kanin kan sagtens leve et godt liv uden fortænder. Konsulter dyrlægen omkring mulighederne.

Det er vigtigt at kaninens tænder *slibes*. Man bør aldrig(!) klippe kaniners tænder. At klippe kaniners tænder er smertefuldt, og der er stor risiko for at tænderne splintrer. Man kan også nemt komme til at beskadige nerver og skabe betændelse i munden. Klipning af tænder er en praksis som kyndige dyrlæger for længst har lagt på hylden. Hvis din dyrlæge foreslår at klippe kaninens tænder så er det et stort rødt flag, og vi anbefaler at du finder en anden dyrlæge til dine kaniner.

Jens Ruhnau fra AniCura TandDyreklinikken i Måløv en af de mest anerkendte specialister i Danmark. Tandproblemer hos kaniner har tendens til at være tilbagevendende, og det kan kræve overordentlig stor ekspertise at komme problemet til livs. Hvis din egen dyrlæge giver op, så anbefaler vi at lægge vejen forbi Jens.

Hvis du er dyrlæge eller VSP og kunne tænke dig at blive klogere på tandbehandling af kaniner, så udbyder dyrlæge Katie Svane Lindhe undervisning i emnet. Katie har stor erfaring med kaniner herunder deres tandproblemer. På torsdag i næste uge (18. juni) afholder hun et kursus i praktisk tandbehandling via E-vet. Det bliver med garanti lærerigt for alle deltagere. Du kan finde detaljer om kurset her: https://www.facebook.com/events/521481068450177/

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner