Støt nu

At transportere kaniner

Transport, 27/maj/2020

At transportere kaniner

De fleste kaninejere vil opleve at skulle transportere deres kaniner. Enten når kaninerne skal transporteres hjem fra internatet den første dag eller som følge af flytning og dyrlægebesøg. Det er meget forskelligt hvor meget transporten påvirker kaninerne, men transport er som udgangspunkt en dårlig oplevelse for langt de fleste kaniner.

De fleste transportture er heldigvis relativt korte og smertefri. Det sker dog at kaninerne skal ud på en længere tur. Det kan være i forbindelse med en flytning eller fordi kaninen skal konsulteres af en specialiseret dyrlæge. Det kan resultere i en meget stressende oplevelse for alle parter. For særligt frygtsomme kaniner kan oplevelsen være decideret traumatiserende. Det er derfor godt at tage sine forholdsregler før man transporterer sine kaniner, og det er afgørende hvis kaninerne er særligt utrygge. Selvom det er forskelligt hvor kraftigt kaniner reagerer på transport, og det varierer hvilke tiltag der gør den største forskel, så er der alligevel nogle tommelfingerregler der er værd at følge.

Først og fremmest bør man transportere kaninerne i en hensigtsmæssig transportkasse. Den bør være stor nok til at alle kaninerne kan ligge udstrakt ved siden af hinanden. Kassen bør være lukket og mørk nok til at kaninerne føler sig skjulte. Et bur giver ikke nok tryghed. Er man nødt til at bruge et bur eller en transportkasse med tråd, så bør man sørge for at dække det meste til med et lagen eller tilsvarende, så kassen får karakter af en hule. Transportkassen skal også have noget blødt (fx håndklæder) i bunden, så kaninerne kan stå nogenlunde fast og ligge blødt. Kom også noget friskt hø (og evt. nogle godbidder) i kassen, så kaninerne kan spise undervejs hvis de finder modet.

Kaniner bør generelt ikke transporteres alene hvis det kan undgås. Er en kanin syg og skal til dyrlægen, så bør man som udgangspunkt tage kaninens partner med i kassen til dyrlægen. Kaninerne vil finde tryghed i hinanden, og det vil samtidig reducere risikoen for, at kaninerne bliver uvenner som følge af dyrlægebesøget.

Brug sikkerhedsselen til at spænde transportkassen fast. Det kan være en fordel at have kaninerne på bagsædet, hvor de er beskyttet mod airbags og træk fra klimaanlæg. Kaninerne vil som regel først spise og drikke når bilen står stille og motoren er slukket. Skal man langt med kaninerne, så kan man derfor med fordel planlægge nogle pause, hvor kaninerne kan få ro til at spise og drikke.

Er det hhv. meget varmt eller koldt i vejret, så kan det være en fordel at komme enten en flaske med frossen vand eller en Snugglesafe (eller lign. Varmepude) under håndklædet i transportkassen. Transporteres en syg kanin, så er det særligt vigtigt at kaninen ikke bliver kold.

Mange kaninejere vil kende problemet med, at lige så snart transportkassen kommer frem, så går kaninerne i flyverskjul. For at gøre indfangningen og transporten mere skånsom kan det godt betale sig at tilvende kaninen til transportkassen. Det kan gøres ved at efterlade transportkassen som en hule på kaninens territorium. Kom noget hø i kassen og giv evt. kaninerne nogle godbidder i kassen. På den måde vil kaninerne lære at associere transportkassen med noget positivt. Det vil skabe mindre utryghed under transporten, og vil gøre det lettere at indfange kaninen, når kassen en dag skal tages i brug.

En sidste ting der kan hjælpe er Pet Remedy. Pet Remedy er et naturligt præparat baseret på Baldrian. Ligesom fx Stesolid så virker de aktive stoffer i Baldrian (valtrater og monoterpener) afstressende på hjernens GABA system, og giver derfor en beroligende effekt. Kaninens nervesystem bliver snydt til at tro, at hjernen sender signal om at tage den med ro. En fordel ved Pet Remedy er at det virker allerede efter få minutter, og mange kaninejere beretter om hvordan præparatet har afhjulpet problemer under både transport, flytning og sammenføring af kaninener. Pet Remedy kan købes flere steder på nettet. Giv et par sprøjt/pust ind i transportkassen ca. 10 min før afgang. Lugten kan være kraftig, så lad kassen ”dampe af” inden kaninerne anbringes i den. Herefter vil transportkassen føles mere tryg.

Det er sjældent sjovt at transportere sine kaniner, men med lidt fornuftig planlægning så behøver det ikke være en meget ubehagelig oplevelse.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner