Kaninvelfærd, 05/jun/2020
Udendørs sikkerhed
Så længe omstændighederne er i orden, så kan kaniner fint holdes både udenfor og indendørs. Begge dele giver dog unikke udfordringer, som enhver kaninejer bør være opmærksom på. Her behandler vi kort nogle af de mest almindelige bekymringer omkring udekaniners sikkerhed.
Pladskrav
Mange udekaniner lever i bure der ikke giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. En kanin bør som minimum have plads nok til at kunne komme op i fart. Kaninværnet anbefaler, at kaniner aldrig begrænses til under 8 m2. Dette gælder også udekaniner. Dertil bør kaninerne have daglig adgang til et større område, hvor de kan boltre sig og udleve deres naturlige adfærd. Det er også værd at påpege, at eftersom udekaniner oftest har begrænset omgang med mennesker, så er det særligt vigtigt at udekaniner har en kaninkæreste. Udekaniner bør aldrig leve alene. Tal med dit lokale internat hvis du påtænker at finde en sød kæreste til din kanin.
Rovdyr
Har man udekaniner bør man være meget opmærksom på rovdyr. Kaniner har mange naturlige fjender, både til lands og i luften. Måren, ræven og hunden er alle kendte for at tage kaniner. Der er også flere rovfugle der udgør en trussel for kaniner. Kaninerne bør derfor som minimum være i en rovdyrsikret voliere i de mørke timer. For at en voliere er sikret skal den være helt aflukket og overdækket. En tommelfingerregel siger, at har man en sprække på størrelse med et hønseæg, så kan måren klemme sig ind. Bruger man tråd så skal man anvende volierenet. Hønsenet er hverken stærkt nok til at holde rovdyr ude eller kaninerne inde. Hegnet skal gå minimum 60 cm ned i jorden for at sikre mod ræv og rotter. Alternativt kan man lægge net eller fliser i bunden af volieren. Når kaninerne er uden for volieren vil omstændighederne diktere hvilke forholdsregler der er nødvendige. Risikoen for rovdyr varierer afhængigt af hvor man bor, men man er ikke sikker blot fordi man bor i byen. Byræven kan også angribe om dagen, og løse hunde er en af de største trusler mod kaniner. Alene forskrækkelsen over at blive angrebet kan få kaninen til at dø af skræk. Kaniner skal altid være i stand til at flygte og gemme sig i huler med flere udgange.
Tyveri
Det er desværre ikke udsædvanligt, at folk kommer hjem og finder, at deres kaniner enten er blevet stjålet eller dræbt. Man hører ofte om historier hvor burene er brudt op, og nogle har slået kaninerne ihjel. Man bør derfor være yderst forsigtig med at holde kaniner i forhaver eller baggårde. Kaninerne bør ikke være tilgængelige eller synlige for forbipasserende, og kaninernes base bør være sikret med en solid lås. Det kan også være en god ide at have kamera eller lyssensorer til at få evt. indtrængere på andre tanker.
Identifikation
Alle kaniner bør mærkes og registreres, men det gælder i særdeleshed for udekaniner. Selv den mest agtpågivende kaninejer kan finde sig selv i en situation hvor en kanin er blevet borte. Vil man gøre sig forhåbning om at få sin kanin tilbage, så er registrering en nødvendighed. Kaninværnet anbefaler at få mikrochippet sin kanin, men registrering kan også ske via øretatovering. Kaninværnet driver Kaninregistret, hvor dyrlæger og internater gratis kan registrere kaniner. Spørg din dyrlæge hvis du ønsker din kanin registreret i Kaninregistret.
Giftige planter
Mange almindelige haveplanter er giftige for kaniner. En af de værste syndere er Taks, som er et meget giftigt nåletræ der vokser overalt i danske haver. Det sker jævnligt, at folk forveksler Taks med Gran og giver det til deres kaniner med dødeligt udfald. Træer med stenfrugter er også giftige, og det samme gælder for Buksbom, Liguster, smørblomster og mange flere. Har man kaniner løbende i haven så skal man sikre sig, at kaninerne ikke har adgang til skadelige planter.
Temperaturudsving
Har man udekaniner så er det vigtigt at sikre dem mod voldsomme temperaturudsving. I varme perioder bør kaninerne altid have adgang til skygge og køleelementer. Som køleelement kan man fryse en flaske vand og lægge den i et pudebetræk eller lign. I de kolde måneder er det afgørende, at kaninerne har adgang til læ for vinden og ly for regn og slud. Er det frostvejr så bør kaninerne have mulighed for at opholde sig frostfrit. I naturen graver de huler som nemt holdes varme. Det kan man efterligne ved at give dem huler som står skærmet og er forret med halm og håndklæder etc. Kaninerne bør ideelt set have adgang til en isoleret kasse. Har de ikke mulighed for at søge ind i et isoleret indelukke, så kan man hjælpe kulden ved at overdække en hule med tæpper og lægge en varmepude (fx SnuggleSafe) ind i hulen. Man bør også kontrollere deres vandskål flere gange om dagen for at sikre at vandet ikke er frosset.
Vi håber at I alle får en skøn sommer med jeres kaniner, som naturligvis er forsvarligt registrerede i Kaninregistret 😉
Hvis I ønsker at hjælpe os med at hjælpe kaninerne så bliv medlem af Kaninværnet. Det koster kun 150 kr. om året, og din opbakning gør en stor forskel både for vores mulighed for at hjælpe direkte og for vores muligheder for at få eksterne bevillinger. Du kan tilmelde dig på vores medlemsportal: https://www.kaninvaernet.dk/medlemsportalen/
Kæmpe kaninkram fra Kaninværnet