Støt nu

Flystrike – Angrebet af spyfluelarver!

Kaninsygdom, 24/maj/2022

Flystrike – Angrebet af spyfluelarver!

Kaninværnet har fået meldinger fra dyrlæger om, at de allerede nu får tilfælde af flystrike ind. Flere kaniner har ikke stået til at redde.

Kaniner kan blive angrebet af spyfluelarver, og det kaldes populært flystrike (medicinsk betegnelse; myiasis). Flystrike bør alle kaninejere kende til. Det er absolut IKKE noget at spøge med og kræver hurtig behandling for din kanin ikke dør.

Flystrike ses primært i sommermånederne, hvor varmen og luftfugtigheden skaber et ideelt miljø for spyfluerne. Spyfluerne bliver tiltrukket af lugten fra kaninens toilet (urin, afføring) eller afføring, der sidder fast i pelsen. Spyfluerne lægger deres æg på eller omkring din kanin (ofte omkring bagdelen). En spyflue kan alene lægge flere hundrede æg på få dage.

Spyfluernes æg klækkes til larver indenfor nogle ganske få timer. Laverne (også kaldet maddiker) æder deres vært/kaninen. Larverne kan for eksempel kravle ind i din kanins tarm. Spyfluelarverne spiser kaninen indefra, hvilket kan betyde døden for kaninen på meget kort tid. Det kræver akut behandling hos en dyrlæge for, at din kanin overlever.

Flystrike er meget smertefuldt for kaninerne, og de vil ofte gå i chok. Behandlingen hos dyrlægen vil ofte består af fjernelse af maddiker og æg, væskebehandling, smertestillende og støtte. Hvis der er mistanke om maddiker, der er vandret ind i kaninen, gives ormekur, så de dør derinde uden at lave skade.

Symptomer på flystrike:

– Kaninen putter sig, er passiv
– Ingen appetit
– Ubehagelig lugt
– Mange kaninejere opdager ikke, at deres kanin er angrebet af spyfluelarver. Det menes, at maddikernes spyt er lokalbedøvende, og kaninen derfor ikke udviser symptomer i starten.

Hvad kan man gøre for at forhindre flystrike:

– Tjek din kanins underliv hver dag – gerne mere end én gang om dagen om sommeren. Flystrike kan også ses på andre dele af kaninens krop f.eks. over halen.
– Hvis din kanin døjer med urin eller fæces i pelsen, skal området rengøres og tørres. Urin og lugt fra afføring tiltrækker spyfluerne.
– Hold altid kaninernes miljø og toilet rent. Fjern snavset strøelse hver dag.Brug evt. hampbundstrøelse med eucalyptus, da spyfluer ikke kan lide den lugt.
– Hvis din kanin er overvægtig, bør den tabe sig, så den er i stand til at rengøre sig ordentligt.
– Hvis din kanin har et sår, skal du holde det rent og tørt.
– Hvis du har mistanke om, at din kanin har et urinvejsproblem, bør du opsøge dyrlæge for diagnose og behandling.
– Hvis din kanin producerer våd afføring, skal du kontakte dyrlægen for at finde årsagen.
– Hvis du har mistanke om, at din kanin har gigt, skal du kontakte din dyrlæge for at få afklaring på om din kanin bør få smertestillende medicin, og på den måde sikre, at den kan rengøre sig omkring endetarmen, spise sine blindtarmspøller etc.
– Langpelsede kaniner kan man med fordel klippe kortere, så fluerne ikke kan ‘gemme’ sig i pelsen.
– Undgå, at de får det for varmt, da hedeslag kan gøre kaninerne passive og ikke så tilbøjelige til at gøre sig rene.
– Opsæt fluenet omkring kaninens bolig udenfor og vinduer/døre inde.
– Fluer kan ikke lide lugten af eucalyptus, basilikum, lavendel, appelsin.

Det kan ikke understreges nok, at man som kaninejer ALTID bør opsøge dyrlæge med det samme uanset tidspunktet på døgnet, hvis din kanin er angrebet af spyfluelarver.

DEL GERNE OPSLAGET PÅ FACEBOOK, så så mange som muligt bliver gjort opmærksom på sygdommen.

Kategori: Kaninsygdom Tags: Dyrlæge Sygdom Udbrud
Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner