Støt nu

Hvor mange foderpiller skal man give sin kanin?

Kaninvelfærd, 10/feb/2021

Hvor mange foderpiller skal man give sin kanin?

Mange kaninejere er i tvivl om, hvor mange foderpiller, de skal give deres kanin(er). Svaret er ikke entydigt, da det afhænger af en række forhold, herunder: kaninens alder, størrelse, pelstype, race samt energi- og aktivitetsniveau. Når det er sagt, er der en tommelfingerregel, du kan følge uden at gå helt galt i byen.

En voksen kanin uanset race bør som udgangspunkt have 10-15 gram foderpiller pr. kilo kropsvægt. En kanin på 2 kg. vil derfor skulle have maksimalt 30 gram foderpiller om dagen. En kanin i voksealderen bør derimod få 20-25 gram foderpiller pr. kilo kropsvægt. Voksealderen får dværgracerne er op til omkring 6 måneders alderen. De store racer vokser som regel til de er op mod 18 mdr.

Ændrer du mængden af foderpiller, er det en god idé at observere din kanins afføring, hø-indtag og vægt efterfølgende. Vej gerne din kanin hver 14. dag eller 1 gang om måneden. Herefter kan du altid justere mængden af foderpiller op eller ned ud fra eventuelle udslag i kaninens vægt.

Foderpiller er populært sagt ligesom en vitaminpille, og de er i bund og grund slet ikke nødvendige. Det kræver imidlertid en del at undvære dem. Vil du sikre kaninens indtag af vitaminer og mineraler uden foderpiller, så kræver det et stort og meget varieret indtag af op mod 20-30 forskellige slags naturgrønt om dagen. Det vil de fleste kaninejere ikke kunne give deres kaniner. Derfor er foderpiller et godt supplement til langt de fleste kaniner.

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT GIVE DEN RETTE FODERMÆNGDE?
Den rette fodermængde og -sammensætning har stor betydning for kaninens helbred og trivsel. Hvis kaninen får for meget andet foder (oftest godbidder), er der stor risiko for, at den fravælger høet. Høet skal altid være den primære fødekilde for en kanin. Høet er en forudsætning for sunde tænder, og et fordøjelsessystem i balance.

Kaniner som får den rette fodermængde og -sammensætning oplever:
– færre mave-/tarm- og tandrelaterede problemer
– færre fordøjelsesproblemer grundet større høindtag
– ingen overvægt
– et mere hårdført imunforsvar

Det tager gerne lidt tid, før man ser den endelige effekt af en kostændring, men den rette kost sunde systemer, gyldne store kaninpøller og ophør af maveproblemer.

VÆGTTAB OVER TID
Når meget overvægtige dyr pludseligt skal omsætte store mængder af fedt, fordi man fjerner eller beskærer deres energiindtag markant, og kroppen derfor tærer på reserverne, er der altid en risiko for fedtlever som er akut livstruende.

Vægttab skal derfor ALTID gå langsomt (over nogle måneder), både for at undgå risikoen for fedtlever, for at øge chancerne for, at vægttabet bliver stabilt, og ikke mindst for at undgå at sætte kaninerne i nogle former for underskud undervejs (ud over et lille kalorieunderskud).

KÆMPERACERNE
Nogle kæmper har behov for mindre foder pr. kilo, fordi de rent fysisk har et længere tarmsystem, og kan nå at optage en smule mere af næringen fra den del af foderet de selv nedbryder og optager via tarmvæggen. Mange kæmper er også ekstra dovne, hvilket igen gør at fodermængden skal være mindre. Men der er selvfølgelig altid undtagelser. De meget aktive kæmper har behov for ekstra foder pr. kilo på grund af vedligeholdelse af deres muskulatur.

Hvis du ønsker en skræddersyet kostvejledning til netop din(e) kanin(er), anbefaler Kaninværnet, at du får sundhedstjekket din kanin, og tager en samtale med dyrlægen.

Kategori: Kaninvelfærd Tags: Foder Vægt Velfærd
Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner