Støt nu

‘Niner og nytår

Højtid, 28/dec/2020

‘Niner og nytår

Nytår kan som bekendt være en frygtelig aften for kæledyr, og kaniner er bestemt ingen undtagelse. De er små byttedyr med skarp hørelse, derfor gør fyrværkeriet dem ofte skrækslagne. Det gælder i særdeleshed når klokken slår tolv nytårsaften. Men det gælder allerede fra d. 27 hvor det er tilladt at skyde fyrværkeri af – og i de større byer vil der ofte høres fyrværkeri regelmæssigt i hele ugen op til nytår.

Ligesom med andre kæledyr så gælder det om at skærme kaninerne bedst muligt for lyden og lyset forbundet med fyrværkeri. Bor kaninerne indenfor, bør man sørge for at rulle gardinerne ned og sætte noget roligt bagrundstøj på der kan kamuflere bragene. Det kan også være en god ide, at lydisolere en hule som man formoder at kaninen vil søge. Det kan gøres så nemt som at man stopper et tæppe ind i hulen eller vikler en dyne udenom. Det bør dog ikke være noget man først gør kl. 22 nytårsaften. Hvis kaninen skal finde tryghed i hulen må den ikke virke ny og farlig. Lydisoler hulen nogle dage forinden, så kaninen har en chance for at tage ejerskab over den og søge tryghed i den. Læg gerne nogle godbidder ind i hulen med jævne mellemrum, så kaninen hurtigt får gode oplevelser med den. Giv også godt med godbidder nytårsaften, så kaninerne er glade, mætte og trætte. Sørg også for at lade lyset være tændt så glimtene fra fyrværkerriet ikke overvælder i mørket, men sørg samtidig for at kaninerne har mulighed for at søge en helt mørk hule.

Bor kaninerne udenfor må man være kreativ og forsøge at begrænse lyden og lyset fra fyrværkeriet bedst muligt. Sørg gerne for at de har en mørk (lyd)isoleret hule de kan søge. Sørg for at de er godt mætte, og har fået grene eller lignende til at aktivere dem om dagen. Hvis kaninerne har tendens til at grave så undlad at fylde deres gange op efter jul. Lad dem beholde deres underjordiske skjul over nytåret. Formoder du, at der vil komme meget fyrværkeri tæt på kaninerne, så bør du overveje muligheden for at flytte dem ind i en (kold!) garage over nytåret. Her vil det være langt lettere at administrere lys og lyd. Det vil i sig selv stresse både dig og kaninerne, så der må altid foretages en afvejning.

Har man meget ængstelige kaniner kan det være en god ide at bruge Pet Remedy. Pet Remedy er et naturligt beroligende produkt, der kan købes hos velasorterede webshops. Produktet består hovedsageligt af koldpresset Baldrianolie tilsat olier fra Jernurt, Basilikum og Salvie. Olien forstøves i rummet eller en hule via en dispenser. Man kan både få en manuel forstøver og en version man sætter i stikkontakten. Pet Remedy imiterer GABA (gamma amino butyric acid), som er et af kroppens egne beroligende midler. Det snyder angiveligt nerveceller til at tro, at de modtager signal fra hjernen om at være rolige. Mange kaninejere rapporterer stor succes med brugen af Pet Remedy. Det bruges især i forbindelse med transport, hvor man med fordel kan give transportkassen et pust ca. 15 min før den skal bruges (kassen skal lige ”dampe af”). Man bør ikke overdrive brugen af Pet Remedy. Overdreven brug af Baldrian kan virke bedøvende snarere end beroligende. Pet Remedy er heldigvis ikke voldsomt potent, men man skal alligevel brug det med omtanke. Man bør aldrig sprøjte direkte på kaninen, eller give adskillige pust i et lille område hvor kaninen opholder sig.

Til sidst er det værd at påpege, at en kaninven er den bedste medicin mod kaniners frygtsomhed. Kaninerne giver hinanden en tryghedsfølelse som vi mennesker ikke kan give dem. Sammen finder de ro i rædslerne. Kaniner der er meget forsigtige har også en tendens til at blive mere modige hvis de får en eventyrlysten kaninven.

Rigtig godt nytår til alle derude. Vi håber alle kommer helskindet igennem.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner