Støt nu

HVORDAN SKÆRMER JEG BEDST MINE KANINER NYTÅRSAFTEN?

Højtid, 25/dec/2022

HVORDAN SKÆRMER JEG BEDST MINE KANINER NYTÅRSAFTEN?

Nytårsaften kan være en udfordring for kaninerne, da der er meget lyd, lys og måske endda gæster i huset. Der er heldigvis flere ting du som kaninejer kan gøre både forbyggende og på selve aftenen.

LYDE
Kaniners hørelse er en deres primære sanser. De fleste kaniner vil reagere med stress på høje, pludselige lyde. Det er en god idé at afspille fyrværkeri lyde dagligt op til nytår, gerne imens kaninerne får en godbid og lidt nus. Start med lav volumen, og skru op, i takt med at de slapper af.

Selve nytårsaften, sørg for at lukke alle vinduer, så lydene udefra bliver dæmpet. Både for inde- og udekaniner kan lydene desuden kamufleres ved at afspille rolig musik. Der findes masser af videoer på YouTube, der kan bruges til formålet. En tændt radio er også en mulighed.

LYS OG BLINK
Nytårsaften kommer en masse pludselige blink, som kan stresse kaninerne. Bor de i en stald eller inde, kan man lade noget lys være tændt. Mørklægningsgardiner, et lagen foran vinduet er desuden en god måde at reducere de pludselige blink udefra. For udekaniner i bur, er det en god idé at hænge noget foran buret (et tæppe, en dyne etc.). Husk, at der stadig skal kunne komme lidt luft ind til kaninerne. Sørg gerne for at de har en mørk (lyd)isoleret hule de kan søge. Formoder du, at der vil komme meget fyrværkeri tæt på kaninerne, så bør du overveje muligheden for at flytte dem ind i en (kold!) garage over nytåret. Her vil det være langt lettere at administrere lys og lyd. Det vil i sig selv stresse både dig og kaninerne, så der må altid foretages en afvejning.

AKTIVERING
Ud over at begrænse lyd og lys, er det vigtigt, at kaninerne er aktiveret for at aflede deres opmærksomhed fra det, der kan stresse dem. En bold af pilegrene med hø og urter, et høhus, grene eller en foderbold kan være gode løsninger.

MAD
Er du hjemme nytårsaften, kan du fodre dine kaniner en times tid inden fyrværkeriet kl. 24. Det vil få dem til at slappe af, og stopper de en periode med at spise på grund af stress fra larmen udefra er det ikke så kritisk. Generelt må kaniner ikke bare stoppe med at spise. Er man ikke hjemme, kan man give sine kaniner lækre tørrede urter i høet inden man tager af sted, og derudover tilbyde noget spiselig aktivering.

REDUCÉR STRESS
Der findes også naturligt beroligende midler, I kan bruge til at gøre nytåret mindre stressfuldt for jeres kaniner. Af krydderurter kan nævnes citronmelisse, lavendel, løvstikke, baldrian og kamille. Pet Remedy (findes som spray, wipes og difuser) er et produkt, der er lave til at reducerer stress hos vores kæledyr. Anvend Pet Remedy i området, ikke direkte på kaninen.
Pet Remedy har langt bedst effekt, hvis det oparartes inden kaninen bliver stresset. Det kan derfor med fordel også bruges i dagene eller ugerne op til det går løs, for at få mest ud af virkningen, når det anvendes på selve nytårsaften.

EN VEN I NØDEN
Til sidst er det værd at påpege, at en kaninven er den bedste medicin mod kaniners frygtsomhed. Kaninerne giver hinanden en tryghedsfølelse som vi mennesker ikke kan give dem. Sammen finder de ro i rædslerne. Kaniner der er meget forsigtige har også en tendens til at blive mere modige, hvis de får en eventyrlysten kaninven.

NYTÅRSFESTEN
Uanset om man er hjemme eller ikke, er det en god idé at begrænse kaninernes område til et enkelt, velkendt rum lidt væk fra larmen udefra. I rummet kan du sætte beroligende musik på, dække vinduerne til og sprøjte med Pet Remedy.

Er man ikke hjemme, kan det være en god idé at få en nabo til at kigge forbi, eventuelt fodre 1 time før midnat. De fleste kaniner klarer sig fint nytårsaften, når ejer har taget de nødvendige forholdsregler. Har kaninen tidligere udvist meget kraftig stressreaktion, bør man overveje at blive hjemme.

SIKKERHED
Fyrværkeri er forbundet med en vis fare, fordi det kan eksplodere og flyve i forkerte retninger. Hvis man har udendørskaniner, bør man derfor undgå brug af batterier og raketter i haven, som kan vælte og skyde mod kaninernes bolig. Undgå også at have en halmballe eller andet brændbart stående op af kaninens bur. Sikring af burene med hængelås er desuden også vigtigt nytårsaften. På den måde kan man forhindre nytårskåde forbipasserende ikke åbner burene i ‘sjov’.

Pas på jer selv og jeres kaniner ❤️💪🏼🐰. Del gerne opslaget, så vi kan hjælpe kaninejere, der ikke følger Kaninværnet.

Kategori: Højtid Tags: fyrværkeri Højtid Nytår
Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner