Støt nu

KANINDYRLÆGE: HVORFOR BØR DU FÅ DIN KANIN NEUTRALISERET?

Kaninsygdom, 13/jul/2023

KANINDYRLÆGE: HVORFOR BØR DU FÅ DIN KANIN NEUTRALISERET?

Kaninværnet har sat kanindyrlæge, Cæcilie Oxholm-Priem, stævne for at tale neutralisation af kaniner.

Kaninværnet: Hvorfor bør man få sin kanin neutraliseret?

Cæcilie:
Det korte svar: For, at kaninen kan få de bedste forudsætninger for et langt og godt kaninliv, sammen med mennesker og andre kaniner.

Den intakte kanins hormonelle adfærd går ikke hånd i hånd med “kæledyrslivet”, da intakte kaniner ofte er meget territoriale, aggressive, frustrerede, svære at gøre renlige, samt at de urinmarkerer og bliver falsk drægtige.

Intakte kaniner er styret af en indre drift, som vi mennesker ser som uhensigtsmæssig, samtidig med at kaninen ofte også selv vil være meget frustreret over ikke at få opfyldt sine behov for reproduktion.

Sundhedsmæssigt er der også enorme fordele ved neutralisering af kaninen, da studier viser at 50-80% af alle intakte hunkaniner får livmodercancer. Hankaniner er også i risiko for testikelcancer.

Ydermere giver neutralisering af kaninen mulighed for, at kaninen kan få en kaninven. Noget kaniner sætter stor pris på, da de er kolonidyr ❤️☀️.

Uønskede drægtigheder er også noget man slipper for ved at neutralisere sin kanin. Der er alt for mange kaniner i Danmark i forhold til efterspørgslen, hvorfor jeg ser det som en kaninejers ansvar, ikke at bidrage til øget avl af kaniner.

Kaninværnet:
De kaninejere, der fravælger neutralisation, hvad skyldes det primært?

Cæcilie:
Jeg oplever ofte, at folk vælger det fra af økonomiske årsager. Mange får en kanin uden at tænke over, hvilke økonomiske forpligtelser, der følger med.

Det er svært for folk, som ikke ved så meget om kaniner før de anskaffer sig dem, og som har købt en kanin til 300 kr. i en dyrehandel, at forestille sig at give flere tusinde kroner for en neutralisering.

Problemet plejer dog at løse sig i sidste ende, når de kommer tilbage til mig igen med kaniner med “adfærdsproblemer”, hvor behandlingen ofte består i en neutralisering.

Kaninværnet:
Hvor ofte oplever I kræft i forplantningsorganerne hos intakte kaniner?

Cæcilie:
Alt for ofte. Og også på unge dyr. Jeg har set livmoderforandringer på kaniner så unge som 1 år. Når jeg opererer kaniner over 4 års alderen, er det næsten mere reglen end undtagelsen, at der er kræftforandringer i livmoderen.

Kaninværnet:
Kan man sige noget om, hvilken alder risikoen for at udvikle kræft i livmoderen etc. indtræder?

Cæcilie:
Studier viser, at det er 50-80% af alle intakte hunkaniner over 4 år, som har kræftforandringer i livmoderen. Men forandringerne kan opstå meget tidligere. Det starter som små celleforandringer og kan udvikle sig til store tumores (som nærmest kan fylde hele bughulen og trykke på andre organer), samt at det kan sprede sig til lungerne og i de tilfælde, kan det ikke kureres.

Kaninværnet:
Intakte kaniner har et højere niveau af stress i kroppen. Hvordan kan det påvirke deres helbred?

Cæcilie:
Et generelt forhøjet stressniveau giver fysiologiske, hormonelle og adfærdsmæssige ændringer, som kan have både øjeblikkelige og langsigtede virkninger på kroppen.

På længere sigt kan vedvarende stress i den grad have negative effekter på kaninens sundhed. Højt og langvarigt stress kan påvirke immunsystemet og fordøjelsen, og ofte vil meget stressede kaniner også ofte opleves som aggressive og nedstemte.

Kaninværnet:
Er der nogle risici ved at få sin kanin neutraliseret?

Cæcilie:
En neutralisering kræver narkose og et kirurgisk indgreb. Man kommer ikke udenom, at der altid vil være en risiko forbundet med dette. Risikoen kan dog minimeres ved at benytte en kaninkyndig dyrlæge, der er vant til at operere og bedøve kaniner.

Efter indgrebet er der risiko for sårkomplikationer som f.eks. infektioner, men risikoen kan mindskes ved at benytte korrekt og aseptisk kirurgisk teknik, dette vil en kaninkyndig dyrlæge have helt styr på.

Nogle kaniner kan mangle appetit efter narkose, hvorfor det er vigtigt, at kaninen kommer i gang med at spise, således at tarmsystemet ikke går i stå. Kaniner er meget sensitive for “tarmstop”, og det er derfor vigtigt at hjælpe dem godt i gang med at spise efter indgrebet. En kaninkyndig dyrlæge kan vejlede i støttefodring.

Giv din kanin et godt kaninliv – få den neutraliseret!

Fotos:
Foto 1: Efter sterilisation
Foto 2: Dyrlæge Cæcilie og Frida
Foto 3: Voldsomme forandringer i livmoder = Uterin adenocarcinom = den hyppigste cancertype i livmoderen hos kaniner.

#RabbitAwarenessWeek2023 #RAW2023

Kategori: Kaninsygdom Tags: Dyrlæge Kaninsygdom
Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner