Støt nu

Den sørgelige sandhed om vædderkaniner

Kaninsygdom, 01/jul/2020

Den sørgelige sandhed om vædderkaniner

Kaniner med hængeører, vædderkaniner, findes ikke i naturen. De er udelukkende et produkt af avl. Vædderkaniner ville da heller aldrig kunne overleve i naturen med så dysfunktionelle ører. Hængeører er imidlertid ikke kun et problem for vilde kaniner. Forskning viser, at hængeører også er forbundet med negative helbredsmæssige konsekvenser for tamkaniner. Vædderkaniner har nemlig langt højere tendens til at lide af smertefulde tand- og øreproblemer end kaniner med stritører.

Fremavlingen af hængeører har ændret på kaninens kranium, så kæben er kortere end sædvanligt. Det medfører en række problemer. De har en mere snæver øregang hvilket medfører, at der opbygges mere ørevoks, som kan medføre smertefulde øreinfektioner og døvhed. Samtidig påvirkes kaninens tænder og kæbe, så de har større tendens til forvoksede tænder.

Et studie* viste, at i forhold til ikke-væddere så havde vædderkaniner hele 43 gange så stor risiko for forsnævret øregang, og var 15 gange så tilbøjelige til at udvise smerteadfærd ved rutineundersøgelse af deres ører. De havde samtidig 23 gange så stor sandsynlighed for forvoksede kidtænder, og havde generelt skarpere tænder end kaniner med stritører.

Hvor der længe har været diskussion omkring rimeligheden i at fremavle usunde træk hos hunde, så har der ikke været en tilsvarende diskussion omkring problemerne ved flade snuder og hængeører hos kaniner. Når kaniner med hængeører har så markant større tilbøjelighed til smertefulde lidelser så forekommer det etisk problematisk at avle efter disse træk.

Kaninværnet anbefaler altid at adoptere kaniner fra internater. Her vil den kommende kaninejer heller ikke stå i et etisk dilemma i forhold til fremavlede træk. Køber man derimod kanin hos en avler, så bør man overveje med sig selv, om man virkelig ønsker at stimulere efterspørgslen efter vædderkaniner. En mere ansvarlig tilgang vil være at få en kanin med stritører. Er man meget opsat på at få en vædderkaniner så bør man adoptere.

Hjælp os med at hjælpe kaninerne. Bliv medlem af Kaninværnet. Det koster kun 150 kr. om året, og hvert medlemskab gør en kæmpe forskel.

*Johnson. J. & Burn. C. (2019): Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study, Veterinary Record doi: 10.1136/vr.105163

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner