Støt nu

FLÅTSÆSONEN ER SKUDT I GANG

Kaninvelfærd, 02/mar/2023

FLÅTSÆSONEN ER SKUDT I GANG

Det er nu flåterne begynder at vågne. Når man er kæledyrsejer er det vigtigt at være obs på.

Antallet af flåter er steget markant i de senere år. Hvis din kanin opholder sig udenfor på græs eller anden bevoksning, er der risiko for, at flåterne ser deres snit til at hoppe over på din kanin.

Flåter sætter sig ofte omkring kaninens øjne, på ørerne og i nakken. Her er huden tynd, og kaninen kan ikke selv bide den lille parasit af. Så sidder flåten og hygger sig i flere dage, mens den suger blod.

Der har ikke været meget fokus på flåtbårne sygdomme hos kaniner. Man ved, at flåter kan smitte kaniner med kaninpest (myxomatose), papillomatose (smitsomme vorter i endetarmen) og tularæmi, en gammelkendt bakteriel sygdom også kaldet ”harepest”. Et massivt angreb af flåter kan give blodmangel hos en kanin.

Du kan gøre meget for at undgå flåter på din kanin. Her er nogle gode råd:

• Hold græsset kort eller brug en anden bund end græs i kaningården.

• Undgå at sætte kaninen ud på græs, der er fugtigt. Skovflåter trives bedst i relativt fugtige områder med et tykt lag vegetation, de kan skjule sig i.

• Du reducerer antallet af flåter i kaninens løbegår, hvis du kan undgå, at arealet også benyttes af andre dyr. Undersøgelser viser fx, at antallet at flåter nøjagtig følger antallet af rådyr i området.

• Inden du sætter kaninen ud i løbegården, kan du stryge hen over græsset med et stort, hvidt stykke klæde. Det er sådan, forskerne indfanger flåter, når de undersøger, hvor mange flåter, der er i et givent område. Det kaldes ”flagging”.

• Tjek jævnligt din kanin for flåter.

• Anskaf dig et passende redskab til at fjerne flåter, så du har det ved hånden, når du skal bruge det.

• Der findes forbyggende midler (receptpligtige). Tal med din kanindyrlæge om dette.

Foto: Flåter i forskellige udviklingsstadier: Til venstre ses et æg, en larve, nymfe, han, hun og hun med æg.

Foto: Per E. Knudsen og Vivian Kjelland.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner